Za 3 decenije 1.300 transplantacija

Izvor: B92, 10.Jun.2012, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za 3 decenije 1.300 transplantacija

Beograd -- Tokom poslednje tri decenije u Srbiji je izvedeno samo 1.300 transplantacija, dok se u Poljskoj ili Češkoj godišnje uradi više od pet stotina.

Sistem transplantacije u Srbiji tek treba da se razvija, rekli su lekari u emisiji "Puls nacije" TV B92.

Transplantacija ili presađivanje organa predstavlja jedini spas za pacijente kojima su teško oboleli ili nepovratno otkazali pojedini organi.

U Srbiji danas, samo na zdrav bubreg čeka 1.000 uglavnom mladih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i radno sposobnih ljudi.

"Da bismo povećali broj transplantacija bubrega, to je očigledno organ koji se kod nas pa i svuda u svetu najviše traži znači mora se povećati broj ekipa koje su ovako koncipirane, nefrolog, urolog, vaskularni hirurg koji ce funkcionisati u smislu same transplantacije. Mora se povećati broj donor bolnica koje mogu da obezbede kvalitetne kadaverične organe, kadaverične bubrege s tim što smo mi danas u Srbiji praktično svedeni samo na Urgentni centar," kaže Drago Milutinović, načelnik centra za transplantaciju bubrega

Sistem transplantacije u Srbiji tek treba da se organizuje.

"Osnova problema je naša potpuna dezorganizacija u ovom delu i naš propust da iškolujemo generacije ljudi. Mi ne smemo da gledamo, da saginjemo glavu kao nojevi u pesak, mi moramo da se suočimo s problemom da mi nemamo ljude koji to mogu da rade, da mi nemamo timove koji mogu to da rade," kaže Vladimir Đukić, direktor Urgentnog centra.

Celu deceniju se nije mislilo na edukaciju kadra i timove lekara hitno treba slati u inostranstvo na obuku. Poslednja transplantacija srca na institutu Dedinje urađena je pre 13 godina. Zbog ogromnog porasta redovnih pacijenata i nedostatka prostora program transplantacije je morao da bude prekinut.

"Onda se pod pritiskom ogromnih lista čekanja u obe oblasti broj operacija tokom narednih 10 godina povećao na preko 2.000 operacija na kardiohirurgiji i isto toliko teških vaskularnih operacija, tako da se u jednom trenutku na našoj klinici radilo oko 4 -5.000 operacija godišnje Prostorno i kadrovski to je bilo iziuzetno tesko podrzati," rekao je Miodrag Perić, kardiohirurg, iz Instituta "Dedinje".

Nužno je poboljšati uslove rada i obezbediti što veći broj donora. Zato se mora menjati i postojeći zakon, a moraju se urediti i liste čekanja.

"Mora da se napravi precizna lista. Sjajni profesor Milutinović ima licitaciju liste čekanja između 900 do 1300 pacijenata. Ja ću da vam nađem u poslednjih samo godinu dana izjave zvaničnika kad je u pitanju bubreg. A mi nemamo ni registar. Kako mislite da napravimo razmenu organa sa Eurotransplantom? Zamislite kad se kaže na srce čeka pet do 30 osoba," rekao je Dušan Šćepanović, hirurg i pacijent sa transplantiranim srcem

Lekari upozoravaju da zakon u Srbiji ne predviđa ni razmenu organa, sto je suprotno osnovnoj ideji Eurotransplanta i suprotno interesu pacijenata koji kod nas čekaju transplantaciju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.