Za 20 godina trostruko manje vode

Izvor: B92, 22.Mar.2015, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za 20 godina trostruko manje vode

Danas se obeležava Svetski dan voda i uz brojna upozorenja i apele UN da se voda štedi, ovaj problem iz godine u godinu se uvećava.

U narednih 20 godina, prosečna količina vode kojom će ljudi raspolagati biće manja za trećinu.

Mnogo puta smo čuli da je voda temelj života. Ipak, neracionalno korišćenje vode, neuređene deponije, ali i nekontrolisana seča šuma, svakodnevna su slika.

Simbolično, pet minuta nakon dvanaest časova, aktivisti i volonteri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << udruženja mladih „Ekološka disciplina“, okupili su se na Trgu Republike u Beogradu, kako bi skrenuli pažnju na potrebu promene odnosa prema prirodnim resursima.

“Očigledno je da se svest starijih teško može promeniti, i to se vidi kao sto ste i rekli. Ali, akcenat stavite na decu koja se raduju nasim autorskim plakatima, odnosno crtežima, koja rado priđu, koja porazgovaraju sa vama, na koje možete ostaviti neki uticaj. I u tom kontekstu trebalo bi usmeriti svu energiju ka deci i ka njihovoj edukaciji u oblasti zastite zivotne sredine, jer oni ce ua 10 ili 20 godina donositi odluke i mozda ce ispraviti greške koje smo mi pocinili“, rekao je Dušan Golušin iz udruženja mladih “Ekološka disciplina“.

Stanovnici Finske, Kanade i Novog Zelanda imaju privilegiju da piju najkvalitetniju vodu. Na svetski Dan voda nadležni upozoravaju da je najteža situcija u pustinjskim i polupustinjskim oblastima u podsaharskoj Africi i Aziji.

Istraživanje koje je sprovela Međunarodna agencija za hranu rangiralo je Srbiju na 47. mesto od 180 zemalja po količini i kvalitetu resursa vode.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.