ZVEZDA PROTESTA U MINSKU: Baka pružila otpor policiji, stala SAMA ispred oklopnog vozila (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Sep.2020, 19:27

ZVEZDA PROTESTA U MINSKU: Baka pružila otpor policiji, stala SAMA ispred oklopnog vozila (FOTO/VIDEO)

Demonstranti su odlučili da stave žene u prvi plan u nadi da će vlasti biti manje brutalne

Beloruska policija uhapsila je u nedelju više od 400 demonstranata, a samo u Minsku marširalo je više od 100.000 ljudi, tražeći od predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da podnese ostavku.

#Belarus 73-year-old Nina #Bahinskaya is giving an incredible example of courage and strength. She began coming out to the streets with a white-red-white flag even before the Soviet >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Union collapsed, not to mention #Lukashenko becoming president. She is already a legend pic.twitter.com/ocMo6B2waE

— Hanna Liubakova (@HannaLiubakova) September 12, 2020

Protesti, koji su ušli u šestu nedelju, pokrenuti su nakon sporne izborne pobede Lukašenka 9. avgusta. Organizacija za ljudska prava “Vjasna” navodi da je među uhapšenima u nedelju bilo mnogo žena i da je prijavljeno nasilje tokom njihovog privođenja.

#Belarus Day 35 of the protests. Happening right now in #Minsk. Women have gathered just a moment ago near the city hall for their traditional Saturday all-female rally. They are peaceful as usual.Unmarked buses arrived, brutal detentions began right in the beginning of the rally pic.twitter.com/wVzBP2x0fW

— Hanna Liubakova (@HannaLiubakova) September 12, 2020

. Među njima se našla i 73-godišnja Nina Bahinskaja, koja je tokom jučerašnjeg protesta pružila žestok otpor beloruskoj policiji.

Bakica je prvo hrabro stala ispred oklopnog vozila i preprečila put snagama bezbednosti. Dva policijaca su, kako se vidi na snimku, potom izašla iz vozila i uhvatila bakicu za ruke. Nakon što su je sklonili u stranu vozilo je prošlo, a Nina je postala zvezda dana u čitavom svetu.

Nina je pokušala i da jednom policajcu skine “fantomku” s glave, a dok su pokušavali da je uhapse jedna žena je uskočila u njenu odbranu i sprečila privođenje bakice.

Ona je, inače, redovni učesnik protesta protiv Lukašenka već godinama.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.