ZVERI MEĐU NAMA: Oni su ubijali i silovali decu, svirepo oduzimali živote - sad služe 40 godina do doživotne (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Apr.2021, 22:19

ZVERI MEĐU NAMA: Oni su ubijali i silovali decu, svirepo oduzimali živote - sad služe 40 godina do doživotne (FOTO)

U Srbiji 86 zatvorenika služi kaznu od 40 godina zatvora zbog surovih zločina

Kaznu od 40 godina zatvora zbog surovih zločina od kojih se ledi krv u žilama, služi 86 zatvorenika, kako je rečeno  iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. Među onima koji izdržavaju, do "usvajanja doživotne robije" 21. maja 2019. godine, maksimalnu kaznu, većinom su ubice dece i svirepi zločinci koji su se iživljavali nad svojim žrtvama ili ih ubijali iz koristoljublja.

U >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Srbiji je do 26. februara 2002. godine postojala smrtna kazna. Od datuma kad je ukinuta, pa do 31. decembra 2013. godine, 67 zločinaca je osuđeno na tad maksimalnu robiju, odnosno na 40 godina zatvora.

Goran Ilić iz sela Parcani u opštini Sopot, prvi je koji je, nakon ukidanja smrtne kazne, osuđen na 40 godina zatvora. Zločinac je 4. aprila 2001. godine silovao i ubio Dušicu Ilić (15) iz istog sela.

Devojčica koja je bila učenica prvog razreda Škole za negu lepote vraćala se tog dana kući iz Beograda. Četiri kilometra je išla peške ka Pacanima. Na putu je sačekao Ilić koji ju je napao. Ubio ju je i nakon toga silovao. Telo devojčice je ostavio u kanalu pored puta gde je ležalo čak 11 dana.

Dušica je pronađena 15. aprila 2001. godine. Policija je Ilića uhapsila 19. aprila. Osuđen je na 40 godina robije 30. maja 2002. Inače je Ilić pre toga počinio dva ubistva.

Na izletištu Šuplja stena na Avali ubio je Zoru Radojičić. Nakon toga ju je silovao. Prošetao se i zatim se vratio i opet silovao mrtvu ženu. Osuđen je bio na 15 godina robije.

Zatvorsku kaznu je služio u KPD "Zabela", gde je 1987. godine ubio jednog osuđenika i zato ga je Okružni sud u Požaravcu osudio na ukupno 20 godina robije.

Na slobodu je izašao četiri godine ranije jer mu je amnestijom iz 1990. smanjena kazna za petinu. U septembru 2000. se našao na slobodi. Više od pola godine kasnije ubio je Dušicu Ilić.

Mališa Jevtović

Zločin koji je potresao i zgrozio Srbiju desio se 16. jula 2005. godine. Mališa Jevtović (47) silovao je do smrti trogodišnju devojčicu Katarinu Kaju Janković u Zvezdarskoj šumi u Beogradu. Njena majka Ana Filipović (40) čuvala je stražu. Osuđena je na 37 godina zatvora.

Monstrumu koji je na užasno svirep način oduzeo život koji je tek započeo izrečena je kazna 9. maja 2007. godine.

- Danas bi Kaja imala skoro pet godina, tačnije 59 meseci, još tačnije 1.783 dana. To nije doživela zahvaljujući postupcima ovih ljudi koji su pred nama - majci, koja je nije volela, i njenom ljubavniku, koji ju je mrzeo.  Kako inače protumačiti više od 50 povreda na telu deteta, od kojih su povrede trbušnih organa dovele do smrtnog ishoda? Povrede po glavi, telu, rukama, nogama i genitalijama, nanetih rukom, nogom, prstima, čak i polnim organom - rekao je, između ostalog, sudija koji je izrekao kaznu.

Ilija Danilov (66) iz Deronja je 8. juna 2007. godine u sudnici Opštinskog suda u Odžacima hicem iz pištolja ubio sudiju Zorana Cvetanovića (46) iz Ratkova, u blizini Odžaka, i Petra Savanovića (54) iz Mladenova, kod Bačke Palanke, zastupnika poverioca kojem je Danilov dugovao novac.

Smrtonosne hice u sudiju i zastupnika Danilov je ispalio posle izvršne presude kojom mu je oduzeta kuća.

Danilov je pištolj sakrio u zavoje koje je imao na nozi. Prvo je pucao u zastupnika, ispalivši u njega četiri hica. Zatim je pucao u sudiju dva puta. Pištolj "magnum 357" Danilov je ostavio na sudijski sto. Posle toga je otišao do stanice i predao se policiji.

Motiv ovog zločina je spor koji je Danilov vodio sa izvesnim biznismenom iz Bačke Palanke. Zbog dugovanja prema ovom čoveku, Danilov je stavio u zalog svoju kuću u Deronjama, koja je trebalo da ode na javnu licitaciju. Osuđen je na 40 godina robije.

Boban Mitiću (47) iz sela Rataja je 16. marta 2008. godine ubio svoje dvoje dece, Lazara (4) i Anđelu (2), suprugu Suzanu (25) i taštu Sunčicu Ristić (47). Teško je ranio Kristinu (5), Suzaninu ćerku iz prvog braka.

- Na dan kada sam pucao na ženu, taštu i decu, došao sam u kuću tasta u selo Krševica. Pošto je za sutra bilo zakazano suđenje za razvod braka, od Suzane sam zatražio da mi da decu Lazara i Anđelu, na šta je ona počela da viče na mene. Stvar je kulminirala pošto me je Suzana gađala porcelanskom činijom. Tada sam izvadio pištolj i prvo ubio Suzanu, a potom taštu i decu - rekao je Mitić, kad mu nje počelo suđenje.

Naglasio je tad da je "sa pištoljem došao u kuću tasta Blagoja zbog pretnji koje je ranije dobijao od anonimnog čoveka sa nepoznatog broja mobilnog telefona".

- Kada sam pucao na ženu, decu i taštu, prislonio sam pištolj sebi na glavu da se ubijem, ali pištolj nije opalio, pa sam ga bacio i otišao do kuće u selu Rataje da iz vozila uzmem kiselinu i otrujem se, ali ni to nisam učinio, jer sam pored kuće video policiju - rekao je Mitić, preneo je Danas. Mitić je, takođe, osuđen na 40 godina robije.

Nišlija Marko Jovanović (30) počinio je teško ubistvo 31. oktobra 2010. godine.

Jovanović je ubio svoju bivšu devojku Danijelu Jovanović (27) zbog neuzvraćene ljubavi. Život je oduzeo i njenom komšiji Aleksandru Kitanoviću (23) jer je verovao da su u vezi.

Mesecima pre ubistva je Jovanović proganjao svoju bivšu devojku. Pretio joj je ubistvom, čak se potukao i sa njenim ocem koji je pokušao da je zaštiti. Na dan ubistva se sakrio u hodniku zgrade gde su žrtve živele. Kad je video da je Danijela došla kući, zvonio joj je na vrata i ugurao je u stan. Tada mu je rekla da se zabavlja sa Aleksandrom.

Jovanović je lovačkim nožem, čije je sečivo dugačko 13 centimetara, Danijeli zadao 15 uboda, od kojih je preminula.

Zatim je otišao do Kitanovićevog stana. Uveo ga je kod Danijele i počeo da ga ubada nožem. Aleksandar je ipak uspeo da izađe iz devojčinog stana ali ga je Jovanović sustigao i usmrtio naočigled majke i brata. Naneo mu je 17 uboda.

Služi kaznu od 40 godina zatvora. U decembru 2016. godine ubio je zatvorenika.

Tijana Jurić (15) ubijena je u noći između 25. i 26. jula 2014. godine, a 12 dana njena porodica živela je u nadi da je živa. Ipak, 7. avgusta do devojčicinih najmilijih stigla je užasavajuća vest, da je njeno telo pronađeno na zapuštenom smetlištu u naselju Čonoplja u opštini Sombor.

Devojčicu je silovao, a zatim ubio Dragan Đurić, mesar iz Surčina. Za ovaj monstruozan zločin osuđen je na 40 godina zatvora. Kako je Tijanin otac izjavio posle suđenja, na pitanje sudije zašto je ubio devojčicu, Đurić je rekao "ne znam".

Prethodnih šest teških i bolnih godina, njen otac Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić, posvetio je borbi protiv pedofila i ubica dece, kako se zločin koji se dogodio njegovoj ćerki nikad više ne bi ponovio.

Zahvaljujući njegovoj misiji, maja 2019. godine poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene Кrivičnog zakonika Srbije kojim se ukida kazna zatvora od 30 do 40 godina i uvodi doživotna kazna za počinioce najtežih krivičnih dela.

Vladica Rajković (32), najpre je silovao devojčicu Anđelinu Stefanović (3), potom je rasporio i na kraju ubio pesnicama i kamenjem. Osuđen je na 40 godina zatvora. Robijaši u Zaječaru su pokušali da ga kastriraju, da bi potom bio prebačen u Zabelu.

Te kobne noći, majka devojčice je poslala Anđelinu na rođendan u komšiluku, a Vladica se igrao sa decom. U jednom trenutku, njih dvoje su nestali. Ubrzo potom, majka je primetila da deteta nema i pošla da je traži jer su svedoci rekli da su videli osumnjičenog i devojčicu kako idu ka autobuskoj stanici.

Rajković je silovao devojčicu, ubio je, ostavio njeno beživotno telo i oprao krvavu odeću u reci Timok i krenuo nazad na proslavu rođendana. U povratku ga je sreo ujak devojčice i upitao ga gde mu je sestričina, na šta mu je osumnjičeni odgovorio: "Ne znam, ostavio sam je na autobuskoj stanici".

Zoran Albić (25) očuh iz Prahova, osuđen je u Višem sudu u Zaječaru na 40 godina zatvora jer je zverski ubio malu Lunu Firulović (2,5) iz Negotina u maju 2019. godine.

Albić je, pošto se vratio iz grada u porodičnu kuću u Pragovu, razbijao tanjire i bacao stvari po kući, pri čemu je isekao jagodicu na palcu desne ruke. To je uznemirilo malenu Lunu, pa je dete počelo da plače. Albić je tražio od deteta da prestane da plače, međutim, Luna od straha nije mogla. On joj je dva puta udario šamar.

Izbacio je nevenčanu suprugu i u kući ostao sam sa detetom. Na detetovom telu obdukcijom je utvrđeno 39 ozbiljnih i teških povreda. Luna je imala višestruke povrede glave i temena i prelome nadlaktice.

Nakon ubistva Tijane Jurić, njen otac Igor zalagao se da se uvede doživotna kazna. Prvi koji je osuđen na nju, 5. januara ove godine je Ninoslav Jovanović, poznatiji kao Malčanski berberin zbog otmice i produženog krivičnog dela silovanja čija je žrtva bila dvanaestogodišnjakinja.

Prvu presudu doživotne robije izrečenu nakon stupanja na snagu izmena Zakonika o krivičnom postupku, zloglasnom Malčanskom berberinu, izrekla je sudija Višeg suda Tamara Savić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.