ZUBI KAO S NASLOVNICE: Smejte se slobodno

Izvor: Kurir, 18.Avg.2015, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZUBI KAO S NASLOVNICE: Smejte se slobodno

Zahvaljujući savremenoj stomatologiji, ne postoji problem koji stručnjaci ne mogu da reše. Čak i ukoliko nekome nedostaju svi zubi u vilici, implantati će rešiti problem

Samo onaj kome nedostaje jedan ili više zuba zna koliko je psihički i emotivno teško podneti vađenje i njihov nedostatak. Loše životne navike, neodgovornost prema oralnoj higijeni i izbegavanje odlaska kod zubara mnoge ljude dovede do toga da vrlo mladi ostanu bez zuba. Osim što to otežava žvakanje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << normalnu ishranu i podstiče druge bolesti, nedostatak zuba stvara i stravične komplekse. Osobama koje ostanu bez zuba neprijatno je da se osmehuju, pokrivaju usta rukama, pa čak i kad im nedostaju samo kutnjaci, oni znaju koliko je otežano normalno funkcionisanje.

Srećom, za sve postoji rešenje, a savremena stomatologija nudi fantastične mogućnosti. Čitaocima Dr Kurira i svima koji imaju problem s nedostatkom jednog ili više zuba stomatolog dr Vuk Vilotijević objasnio je kako najbolje prevazići ove probleme i imati upečatljiv osmeh koji će svako primetiti.

Održavanje implantata

NEOPHODNA POJAČANA HIGIJENA

Kad se ugrade implantati, pacijenti od svog stomatologa dobijaju detaljna uputstva o načinu higijene.- To podrazumeva redovne kontrolne preglede na svakih tri do šest meseci, adekvatne mere oralne higijene, uz upotrebu mekih četkica, rastvora za ispiranje usta, kao i zubnog konca. Prostore oko implantata najbolje je čistiti izuzetno mekim četkicama, četkicama za međuzubne prostore ili specijalne zubne svile. Periodične kontrolne snimke potrebno je analizirati kako bi se registrovao nivo kosti, koštane resorpcije ili eventualno uočili prvi znaci zapaljenja - kaže dr Vilotijević. Prilikom svakog kontrolnog pregleda potrebno je proveriti nivo oralne higijene i, po potrebi, motivisati pacijenta da je pojača, ističe on.

Činjenice

Zanimljivosti o zubima

- Istraživanje o zubima sprovedeno u Americi pokazalo je da 50 odsto ispitanika smatra da je osmeh prva stvar koju primete na licu

- Interesantno je da je čak 80 odsto ljudi nije zadovoljno svojim osmehom

- U dentalnom plaku postoji više od 300 vrsta bakterija

- Konac za zube prvi put je proizveden 1882. godine

- Četkice za zube treba menjati svaka tri meseca

- U istraživanju koje je sprovedeno 2003, 34 odsto tinejdžera i 42 odsto odraslih izabralo je četkicu kao prvi izbor od pet izuma bez kojih ne bi mogli da žive, ispred kompjutera, automobila, mikrotalasne i mobilnog

Ovako se ugrađuju zubni implantati

Sa anestezijom ništa ne boli

Uz uslov da postoji odgovarajuća količina i kvalitet vilične kosti, implantat se odgovarajućim hirurškim protokolom ugrađuje na mesto nedostajućeg zuba, pri čemu implantat imitira koren zuba i nosi zubnu krunu.

- Zubnim implantatima moguće je zbrinuti gotovo sve oblike krezubosti: nedostatak jednog ili većeg broja zuba, kao i potpunu bezubost. Veoma je važno napomenuti da čak i potpuno bezubi pacijenti uz odgovarajuće uslove mogu biti zbrinuti implantatima i fiksnim protetskim radom. Nije neophodno svaki izgubljeni zub zameniti implantatom. Zavisno od sistema implantata, kvaliteta i raspoloživosti kosti, kao i od rasporeda samih implantata, moguće je sa četiri implantata u donjoj, odnosno četiri do osam u gornjoj vilici zbrinuti čitav zubni niz - objašnjava stomatolog dr Vilotijević.

On ističe da je pre samog hirurškog protokola neophodno sprovesti određene pripreme.

- Neophodno je proveriti zdravstveno stanje pacijenta, analizirati preoperativne snimke, kao i sprovesti zaštitu antibioticima. Hirurški zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji, pri čemu se pristup koštanom tkivu obezbeđuje kroz rez na sluzokoži. Zahvaljujući anesteziji, pacijenti ne trpe bol. Kad se implantati postave, rana se zašiva, a hirurški konci uklanjaju se posle sedam do 14 dana - kaže dr vilotijević i dodaje da od hirurške ugradnje implantata pa do postavljanja definitivne zubne krune na njega potrebno je da prođe izvestan period.

Za gornju vilicu potrebno je da prođe od tri do šest meseci, a za donju dva do tri meseca. Za to vreme pacijent ima privremene krune, koje izgledaju kao pravi zub.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.