ZOO Planet u akciji – smuk u centru Niša

Izvor: Megafon.co, 12.Jun.2019, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZOO Planet u akciji – smuk u centru Niša

U centru Niša neobična slika. ZOO Planet u akciji. Njegovi volonteri čeličnog strpljenja, spasili su jednog smuka koji se uvukao u parkirani auto. Ali i vlasnike automobila
“Uglavnom se pojavljuju smukovi, ribarice i belouške. To su neotrovne zmije. Ribarica i belouška su vodene zmije, a izuzetno su korisne zato što smanjuju populaciju glodara i pacova. Korisne su, zato i gledamo da ih dislociramo i vraćamo na lokaciju koja je van naseljenog mesta. Ali, s obzirom da u urbanom >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << delu grada poslednjih godina ima dosta glodara, miševa i pacova konkretno, trebalo bi određeni broj zmija da ostavimo u gradu kako bi taj balans ekosistema bio na normali”, kaže Dušan Stojanović.
Mi smo ih gledali dok su obavljali svoj posao, a vama prenosimo kako je to izgledalo – u videu.

Novinar, montaža: Sonja Urošević
Kamera: Marko Micić, Sonja Urošević
Muzika: Arc of the Sun – The 126ers
Sezona kada ima najviše zmija počela je u maju. Od tada volonteri niškog ZOO Planeta neumorno odgovaraju na svaki poziv. I pomažu, kako ljudima, tako i samim životinjama, vraćajući ih u prirodna staništa.
“Opština Palilula za sada predvodi sa najvećim brojem poziva. Imamo intervencije i u Aleksincu. Generalno, držimo celu jugoistočnu Srbiju. Mi imamo 13 sertifikovanih volontera i u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije i republičkom inspekcijom za zaštitu životne sredine radimo ove aktivnosti.”
ZOO Planet – pune ruke posla “Pre par dana smo imali 40 poziva, uglavnom desetak poziva dnevno. Ovo je, da kažem, normalna pojava zmija s obzirom na to da je bilo dosta hladno vreme, sada je krenulo toplije vreme. Temperatura im pogoduje. Vreme parenja je. Zato su aktivnije i zato ih i viđamo. To će trajati još nekih 20 dana i onda će malo da se primire”, objašnjava Dušan.

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.