ZNAK INTERPUNKCIJE KLJUČAN ZA DOGOVOR O JEZIKU?

Izvor: Kurir, 08.Sep.2011, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZNAK INTERPUNKCIJE KLJUČAN ZA DOGOVOR O JEZIKU?

BEOGRAD - Znak interpunkcije mogao bi da bude ključan za dogovor o jeziku opozicije i vlasti u Crnoj Gori, što je jedan od preduslova za usvajanje izbornog zakona, ključnog za dalje evrointegracije te zemlje.

U pregovorima premijera Igora Lukšića i dela opozicije iznesen je novi predlog da se nastavni predmet nazove "Crnogorski; srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost".

Ako opoziciona Socijalistička narodna partija i Pokret za promjene potvrde da je za njih prihvatljivo >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da se nastavni predmet u školama tako nazove, izborni zakon, mogao bi biti usvojen na današnjoj sednici parlamenta, pišu Vijesti.

To rešenje izbilo je u prvi plan, nakon što je juče premijer Igor Lukšić odbio ideju SNP-a, Nove i PzP-a da se nastavni predmet zove "Crnogorski-srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost", jer kako je navedeno iz Vlade, opozicioni predlog u sebi sadrži neprihvatljive elemente.

Prema izvorima iz vladajuće koalicije, lider SNP- Srđan Milić "dao je saglasnost" na predlog da se predmet nazove "Crnogorski; srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnosti", što je prihvatljivo i za Pokret za promjene, za razliku od Nove, pišu Vijesti.

Predlozi za nazive školskog predmeta o jeziku u Crnoj Gori i do sada su se razlikovali uglavnom u znacima interpunkcije.

Vladajuća koalicija je prvobitno predložila naziv "crnogorski/maternji jezik i književnost", a, zatim, "crnogorski/srpski, bosanski, hrvatski, maternji jezik i književnost".

Opozicija je predlagala "crnogorski, srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost", "maternji jezik i književnost" i " crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost".

Opozicija je prihvatila da na prvom mestu bude crnogorski jezik koji je po Ustavu Crne Gore službeni jezik, dok su srpski, bosanski, hrvatski i albanski jezici u službenoj upotrebi.

Sednica crnogorskog parlamenta na kojoj bi trebalo da se glasa o izbornom zakonu zakazana je za podne.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.