ZMIJE IZMILELE SVUDA PO SRBIJI Upozorenje čuvenog zmijolovca: Ako vidite da nepomično leže NE DIRAJTE IH, to može biti OPASNO

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Apr.2023, 16:34

ZMIJE IZMILELE SVUDA PO SRBIJI Upozorenje čuvenog zmijolovca: Ako vidite da nepomično leže NE DIRAJTE IH, to može biti OPASNO

Maj i jun su im sezona parenja, tada su najpokretnije.

Topli aprilski dani iz zimskog sna probudili su opasne gmizavce, pa tako građani širom Srbije zmije mogu videti na livadama, putevima, ali i blizu svojih kuća. Ipak, promenljivo i kišovito, hladnije vreme zbunjuje gmizavce zbog čega ih možete naći u prirodi nepomične.

Ako kraj puta vidite da se zmija ne pomera i deluje kao da je mrtva, ipak je ne dirajte jer je živa i samo nije stigla da pobegne >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << od vas!

Vladica Stanković iz Vladičinog Hana najpoznatiji srpski zmijolovac kaže da zmijama smeta kišovito vreme.

- Zmije su se izmilile s prvim toplim danima, one su aktivnije i pokretljivije kada sakupe dovoljno toplotne energije. Čim bude još toplije, biće još pokretljivije. Ipak, desi se da i njih iznenadi pljusak i zahlađenje. Onda ne mogu da dostignu svoju regularnu "radnu temperaturu" i onda se desi da ne stignu da pobegnu ako im ide čovek u susret. U tim situacijama, kao i inače, ne treba ih dirati. Treba se odaljiti i pustiti ih da odu svojim putem. Zmija nikad neće napasti čoveka, one se sklanjaju od nas - kaže Stanković.

Заборавих, једна од јуче...

Како кажу, мутна 'ал драга.. pic.twitter.com/Aq9jMigCYs

— Влајна Плагијаторка 🌿🌿🌿 (@plagijat03) April 24, 2023

Stanković podseća da ljudi kada u prirodi nađu zmiju, ne smeju da je diraju i uznemiravaju:

- Sve vrste zmija su zakonski zaštićene i kažnjivo je svako uznemiravanje i ubijanje zmija. Tri najopasnije otrovnice koje žive na teritoriji naše zemlje su poskok, šarka i šargan. Šarka je prisutna u Vojvodini i u ravnicama, poskok živi na brdovitim delovima, na nadmorskoj visini od 1.200 do 1.500 metara, a šargan je visokoplaninska vrsta i može se videti samo na vrhovima iznad 1.500 metara nadmorske visine. Najjači otrov ima poskok. Smrtnost od ujeda zmija u Srbiji je oko 2%, ali ukoliko ne dođe do smrtnog ishoda, onaj koga zmija ujede može imati zdravstvene posledice za ceo život.

Šarka, planinski šargan - 100.000 dinara

Četvoroprugi smuk - 50.000 dinara

Šilac - 50.000 dinara

Sve ostale vrste - 40.000 dinara

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.