ŽIVELI! Budimka nije odustala od srpskog običaja: Iako SLEPA, ona piše neverovatne zdravice (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Maj.2020, 20:08

ŽIVELI! Budimka nije odustala od srpskog običaja: Iako SLEPA, ona piše neverovatne zdravice (FOTO)

Budimka Tošić iz Užica ruši ove predrasude - ona je jedina žena zdravičarka u zlatiborskom kraju.

Jedan od starih srpskih običaja, koji i danas živi u našem narodu svakako je zdravica, bez koje se ne može zamisliti nijedno veselje. Zdravičari su najčešće muškarci, koji sa čuturom i čašicom u ruci nazdravljaju domaćinu i gostima, ali ova žena te predrasude ruši.

Ono što ovu ženu čini još većim herojem jeste činjenica da je slabovida od rođenja, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << a sa godinama je izgubila vid skoro u potpunosti, ali je ni taj problem nije sprečio da uspe u onome što voli. Sama piše svoje zdravice i trudi se da svaka bude posebna. Koristi Brajevo pismo i posebne glasovne komande, pa je do sada napisala čak i dve zbirke pesama.

- Vrlo je važno da se uhvati taj trenutak, kad dođe inspiracija. Ja svoje stihove snimam na diktafon i kasnije spajam u celinu. Barijere i komplekse sam od početka ostavila iza sebe. Ljudi su upoznati sa mojim problemom i prihvataju ga. Vrlo često dobijam pozive da upravo ja budem zdrvaičarka, rame uz rame sa mojim kolegama muškarcima - kaže ova slepa Užičanka.

Ima svoju omiljenu čuturu i čašicu, ali rakiju pije vrlo retko, pa je čak i o tome napisla pesmu. Njen šarm i elokventnost ruše sve barijere i uvek je omiljen gost na svakom veselju.

- Zdravica je deo naše istorije, bitno je da bude duhovita, da pecne tamo gde treba, ali sa merom. Zato je uvek dobrodošao taj naš erski humor po kome smo prepoznatljivi - rekla je Budimka.

Nema nameru da stane, pa će uz pomoć posebne tastature i Brajevog pisma nastati još mnoge pesme i zdravice sa motivima njenog rdodnog sela, ali i one koje obrađuju moderne teme. Vreme vanrednog stanja iskoristila je za stvaranje, a nova dela svetlost dana i promociju pred publikom ugledaće kad se stvari potpuno vrate u normalu i kad se krene sa tipičnim srpskim veseljima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.