ZG i BG da se dogovore van suda

Izvor: B92, 03.Feb.2015, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"ZG i BG da se dogovore van suda"

Zagrebački politikolog Davor Đenero ocenio je da je na Beogradu i Zagrebu da urede međusobne odnose izvan suda.

"Politički odnosi se ne grade međunarodnim pravom. O tome kakvi će biti odnosi Zagreba i Beograda u budućnosti, to zavisi isključivo od sposobnosti političkih klasa - donosilaca političkih odluka na obe strane", izjavio je Đenero Tanjugu.

On smatra da je odnosima Zagreba i Beograda u ovom trenutku malo veći teret na strani Srbije.

"Ako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbija bude napredovala prema članstvu u Evropskoj uniji, onda će se po logici stvari automatski razrešavati i problemi u bilateralnim odnosima, jer je EU inicijalno zamišljena kao mirovni projekat", rekao je Đenero.

Zagrebački politikolog smatra da će se samo pitanje razgraničenja na Dunavu možda rešavati međunarodnom arbitražom, napominjući da ga odluka MSP nije iznenadila i da je očekivana.

"U Hrvatskoj je postojala nada da će se Sud proglasiti nadležnim i za one zločine koji su se desili i pre datuma osnivanja SR Jugoslavije i da će se u izricannju presude pomenuti i zločini koji su se događali u tom vremenu u kontekstu agresije Miloševićevog režima na Hrvatsku. Kada se sud oglasio nadležnim za period posle osnivanja SRJ, bilo je jasno kakva će biti presuda", naveo je Đenero.

Prema negovim rečima, Hrvatska je istrajala na tužbi ne zbog toga što je očekivala da će Srbija biti osuđena za genocid, nego zbog toga što je htela da postigne svojevrsno vansudsko poravnanje, kojim bi se rešilo pitanje nestalih, pitanje odnesene arhivske građe, čime bi Beograd na određen način priznao agresivni karakter Miloševićevog režima.

"To su bila maksimalna očekivanja Hrvatske od ove tužbe i zbog toga Zagreb nije mogao da odustane od tužbe u zamenu za odustajanje Srbije od kontratužbe", rekao je Đenero.

MSP u Hagu odbio je u celosti tužbu Hrvatske i protivtužbu Srbije za genocid, čime je okončan spor između dve zemlje koji je trajao duže od 15 godina.

Presuda MSP je konačna, jer na nju ne postoji pravo žalbe, a države će biti u obavezi da po njoj postupe.

Presudu o tužbi i kontratužbi Hrvatske i Srbije donelo je ukupno 17 sudija, 15 stalnih i dvoje ad hok sudija iz Srbije i Hrvatske.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.