ZG: Za dom spremni i četničke kape na protestu

Izvor: B92, 26.Jan.2016, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZG: "Za dom spremni" i četničke kape na protestu

Zagreb -- Grupa branitelja protestovala je protiv odluke Saveta za elektronske medije o oduzimanju dozvole za rad na tri dana TV Z1 zbog govora mržnje prema Srbima.

Kolona hrvatskih branitelja krenula je u mirnu protestnu povorku od Saveske do Jagićeve ulice, gde je sedište Saveta za elektronske medije.

Na čelu kolone bili su su Đuro Glogoški i Velimir Bujanec, a demonstranti su pevali "Oj hrvatska mati", "U boj, u boj" i "Za dom spremni".

Glogoški je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najavio da je Savska 66, gde su mesecima u šatorima protestovali branitelji, sada mesto sa kojeg će ubuduće počinjati sve protestne šetnje.

Prema proceni policije na protestu se okupilo oko 5.000 ljudi, dok organizatori kažu da ih je bilo između 8.000 i 10.000, a to je potvrdio i Josip Klem, jedan od vođa protesta branitelja u Savskoj 66.

Mirjana Rakić, predsednica Saveta za elektronske medije je, kako se navodi, nazivana neprimerenim imenima iako su organizatori skupa u nekoliko navrata pozivali na dostojanstvo.

Voditelji televizije Z1 Velimir Bujanec i Marko Jurič primljeni su u zgradu Agencije za elektroničke medije, gde su se sreli s Mirjanom Rakić, kojoj su uručili četničke kape, za koje tvrde da su im ih "dale silovane žene iz Vukovara".

"Svedoci smo da je u Hrvatskoj ponovno na delu uvođenje verbalnog delikta. Savetu za elektronske medije zamera se da ima dvostruka pravila. S jedne strane zabranjuje se rad privatnoj televiziji zbog izgovorenih reči u etru, dok se s druge strane toleriše se da, na javnoj televiziji (autor te emisije i njegovu stranku) nazivaju proustaškom", rekao Tepeš.

Marko Jurič, urednik i voditelj emisije Markov trg, rekao je da nije uvredio sve Srbe u Hrvatskoj, već da je samo govorio o četnicima, o srpskoj pravoslavnoj crkvi koja peva četničke pesme, javio je HRT.

Zbog protesta, saobraćaj u Savskoj ulici u centru Zagreba je bio zaustavljen.

Novinar Z1 TV je 19. januara u svojoj emisiji Markov trg upozorio Zagrepčane, posebno majke s decom, da budu oprezni kada šetaju istoimenim trgom jer se tu nalazi pravoslavna crkva iz koje bi mogao iskočiti neki vikar i u svom maniru klanja započeti svoj krvavi pir.

Juričeva izjava je naišla na kritiku dela hrvatske javnosti, a Savet je odlučio da toj TV stanici zabrani rad na tri dana.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Za dom spremni" na protestu podrške novinaru u Zagrebu

Izvor: RTS, 26.Jan.2016

U Zagrebu je održan protest protiv odluke Saveta za elektronske medije da zbog govora mržnje prema Srbima na tri dana zabrani rad lokalne televizije Z1 na kojoj se emituje emisija Markov trg, autora Marka Juriča. . Kolona...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.