ŽESTOKI NEREDI NA ULICAMA AMSTERDAMA: Demonstranti se ne smiruju, opšti HAOS nastao zbog JEDNOG čoveka (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Mar.2024, 17:13

ŽESTOKI NEREDI NA ULICAMA AMSTERDAMA: Demonstranti se ne smiruju, opšti HAOS nastao zbog JEDNOG čoveka (VIDEO)

Policija na licu mesta

Izraelski predsednik Isak Hercog prisustvuje danas otvaranju Nacionalnog muzeja holokausta u Amsterdamu, a njegovu posetu prate propalestinski protesti na kojima se zahteva hitan prekid vatre u sukobu između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

Na protestu na trgu u blizini muzeja demonstranti su uzvikivali "Prekid vatre odmah", držali transparente "Jevreji protiv genocida" i nosili su palestinske zastave, objavila je Al Džazira.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel postavila je znakove oko muzeja kako bi Hercoga uputila na Međunarodni sud pravde u Hagu kojem je Južna Afrika uputila tužbu protiv Izraela za navodni "genocid" u Pojasu Gaze.

After many years, a Holocaust Museum has finally opened in Amsterdam today.

This is currently going on outside.

pic.twitter.com/d3RXjgVtAK

— Daniel Sugarman (@Daniel_Sugarman) March 10, 2024

U Amsterdamu će danas biti otvoren Nacionalni muzej holokausta, a ceremoniji otvaranja predsedavaće holandski kralj Vilem-Aleksander, kao i izraelski predsednik.

Kralj Vilem-Aleksander i Hercog posetiće sinagogu i zatim otvoriti muzej.

U muzeju u Amsterdamu dokumentovani su podaci o nekim od 102.000 Jevreja koji su deportovani iz Holandije i ubijeni u nacističkim logorima, kao i o njihovom progonu pod nemačkom okupacijom u Drugom svetskom ratu pre početka deportacije, preneo je AP.

Demonstrators gathered outside a venue visited by Israeli president Isaac Herzog in Amsterdam, demanding his immediate arrest and prosecution by the International Criminal Court (ICC) for crimes against humanity, genocide, and war crimes committed against Palestinians. pic.twitter.com/COqh220kqj

— Palestine Highlights (@PalHighlight) March 10, 2024

Muzej je smešten u nekadašnjem fakultetu za obuku nastavnika koji je korišćen tokom Drugog svetskog rata kao tajni put za bekstvo oko 600 jevrejske dece od nacista.

Tri četvrtine holandskih Jevreja bilo je među šest miliona Jevreja koje su ubili nacisti, što je najveći procenat od svih evropskih zemalja.

Izvor: Tanjug

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.