ZENKOVIČ PRIZNAO DA JE SPREMAO ATENTAT NA LUKAŠENKA! Planirao državni udar vrbovanjem i podmićivanjem

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Apr.2021, 00:26

ZENKOVIČ PRIZNAO DA JE SPREMAO ATENTAT NA LUKAŠENKA! Planirao državni udar vrbovanjem i podmićivanjem

Načelnik je izjavio da je podignuta optužnica protiv četvorice pritvorenika zbog pokušaja pripreme atentata na predsednika i izvođenja puča

Advokat Jurij Zenkovič koji je uhapšen zbog sumnje da je pripremao atentat na beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka i državni prevrat, u potunosti je priznao krivicu i aktivno daje iskaz, saopštio je načelnik istražnog odeljenja KGB-a Belorusije Konstantin Biček.

- Zenkovič je preduzimao konrektne pokušaje vrbovanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << podmićivanja pripadnika Oružanih snaga spremnih da za novčanu nagradu učestvuju u rušenju vlasti nasilnim putem. On se trenutno nalazi u istražnom zatvoru i, kao što sam već rekao, optužen je. U potpunosti je priznao krivicu za zločin za koji je optužen, sada aktivno svedoči o svim okolnostima protivpravnih radnji koje je počinio - rekao je Biček.

Istovremeno, načelnik je izjavio da je podignuta optužnica protiv četvorice pritvorenika zbog pokušaja pripreme atentata na predsednika i izvođenja puča.

- U pitanju je zavera sa ciljem zauzimanja vlasti neustavnim putem. Svi optuženi daju priznanja - dodao je on.

Lukašenko je 17. aprila saopštio da su opozicionar Grigorij Kostusev, politikolog Aleksandar Feduta i advokat Jurij Zenkovič planirali atentat na njega i njegove sinove. Za organizaciju pokušaja atentata optužio je američke obaveštajne službe i američko rukovodstvo. Prema rečima direktora KGB Belorusije Ivana Tertela, prevrat je bio planiran za jun ili jul ove godine.

Kasnije je Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) izvestila da su u Rusiji, u zajedničkoj specijalnoj operaciji FSB-a i KGB Belorusije, presečene ilegalne aktivnosti Jurija Zenkoviča, koji ima dvojno američko i belorusko državljanstvo, i državljanina Belorusije Aleksandra Fedute. Prema navodima FSB-a, oni su planirali vojni prevrat u Belorusiji prema razrađenom scenariju obojenih revolucija uz učešće lokalnih i ukrajinskih nacionalista, kao i fizičku eliminaciju beloruskog predsednika.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.