ZEMLJA NA IVICI EKSPLOZIJE ZBOG SUKOBA U KOJIMA SE SPALJUJU SELA I UNIŠTAVAJU CRKVE Neverovatno je zbog čega su izbili etnički nemiri u Indiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Maj.2023, 14:02

ZEMLJA NA IVICI EKSPLOZIJE ZBOG SUKOBA U KOJIMA SE SPALJUJU SELA I UNIŠTAVAJU CRKVE Neverovatno je zbog čega su izbili etnički nemiri u Indiji

Daleke države severoistočne Indije – stisnute između Bangladeša, Kine i Mjanmara – dugo su bile žarište tenzija između različitih etničkih grupa.

Nju Delhi je rasporedio bezbednosne snage u Manipur da pokušaju da uguše etničke nemire koji su počeli ranije ovog meseca.

Desetine pobunjeničkih boraca ubijeno je u sukobima sa snagama bezbednosti u udaljenoj severoistočnoj indijskoj državi Manipur.

Država je bila na ivici od eksplozije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << međuetničkog nasilja 3. maja između plemenskih grupa i etnički većinskog naroda Meitei zbog planova za proširenje ekonomskih kvota na Meitei.

Desetine su ubijene u nemirima, a hiljade su raseljene.

U nedelju je glavni ministar N Biren Sing rekao novinarima da je najmanje 40 boraca ubijeno u akciji snaga bezbednosti.

Dvojica policajaca su takođe ubijena u protekla dva dana nereda, dodao je on.

- Teroristi su protiv civila koristili jurišne puške M-16 i AK-47 i snajperske puške. Došli su u mnoga sela da zapale kuće - rekao je Sing, preneli su lokalni mediji.

- Počeli smo da preduzimamo veoma oštre akcije protiv njih uz pomoć vojske i drugih snaga bezbednosti. Dobili smo izveštaje da je oko 40 terorista ubijeno - rekao je Sing.

Nju Delhi je poslao hiljade paravojnih i vojnih trupa u tu državu od 3,2 miliona ljudi. Uveo je policijski čas nakon što su izbile borbe između većinskog stanovništva Meiteja, koji su većinom hindusi i koji žive u glavnom gradu države Imphal i oko njega, i uglavnom hrišćanskog plemena Kuki s okolnih brda.

Mobilni internet u okolini je prekinut nedeljama.

Veruje se da je većina žrtava iz zajednice Kuki, a neka od njihovih sela i crkava su uništile Meiteiji. Ali Meiteiji su takođe bili na meti Kukija na nekim mestima.

Početni događaj koji je doveo do sukoba bio je bes Kukija zbog mogućnosti da Meitei dobiju zagarantovane kvote državnih poslova i druge pogodnosti u vidu afirmativne akcije.

Ovo je takođe podstaklo dugotrajne strahove među Kukijima da bi Meiteijima takođe moglo biti dozvoljeno da steknu zemlju u oblastima koje su trenutno rezervisane za njih i druge plemenske grupe.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.