Izvor: B92, 18.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZELEZNICA DANAS U GENERALNOM STRAJKU

Beogad -- Tri najveca sindikata Zeleznicko-transportnog preduzeca "Beograd" u ponedeljak u podne zapocela su strajk uz postovanje zakonskog minimuma rada. Predsednik Nezavisnog sindikata zeleznicara Milutin Danic izjavio je za B 92 da se trenutno u strajku nalazi 31.000 zaposlenih. "U narednih 24 casa predvidjeno je da svi medjunarodni vozovi saobracaju, a sto se tice domacih za danas su predvidjenja samo tri polaska iz Beograda i to za Bar, Zajecar i Rasku", kaze Danic. "Ako nam poslovodstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne izadje u susret, ako se ne dogovrimo i ako se ne ispune nasi zahtevi, u utorak cemo redukovati minimum procesa rada za narednih 24 sata. I ako tada ne postignemo nista, precicemo na totalnu obustavu rada. Mi ne planiramo pregovore, to je duzna da uradi vlada ili poslovodsvto. Sinoc smo posle 23 sata zavrsili poslednje pregovore, zato smo izasli ovde i idemo dalje", rekao je on.

Na zeleznickoj stanici u Beogradu na prvi pogled se ne primeti da se radnici nalaze u strajku zbog najavljenog odrzavanja minumuma procesa rada koji podrazumeva da se svi zaposleni nalaze na svojim mestima.

Medjutim, u razgovoru sa zaposlenima na zeleznickoj stanici Beograd dosli smo do saznjanja da osnovni razlog njihovog nezadovoljstva lezi u malim platama, kao i u neodrzavanju zeleznickog saobracaja.

Jedan broj putnika na zeleznickoj stanici u Beogradu, uprkos tome sto su bili primorani da odloze svoje putovanje, podrzavaju strajk masinovodja i zeleznicara. S druge strane, ima i onih koji tvrde da se strajkom zeli naci opravdanje za tehnolose viskove u zeleznici.

Podsetimo da sindikat zeleznicara Srbije trazi povecanje mase plata za devet odsto, dok Nezavisni strukovni sindikat masinovodja i Nezavisni sindkat zeleznicara misle da povecanje treba da bude izmedju 13 i 15 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.