ZBOG UJEDA BUBE NIJE MOGLA DA HODA OD BOLA: Srpkinja prošla kroz užas, prepisali joj lekove

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jul.2023, 21:45

ZBOG UJEDA BUBE NIJE MOGLA DA HODA OD BOLA: Srpkinja prošla kroz užas, prepisali joj lekove

Opasne bube klintonke terorišu Beograd.

U Beogradu su građani primetili povećan broj buba klintonki, čiji ubod izaziva neprijatne simptome.

Stručnjaci su se oglasili povodom ovog problema, ističući da bube klintonke imaju komponente u svojoj pljuvački koje mogu izazvati sistemsku reakciju kod ljudi, uključujući otok, crvenilo, temperaturu i čak gušenje.

Jedna žena iz centralne Srbije je podelila svoje iskustvo sa ubodom bube klintonke. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Ona je ispričala da je osetila peckanje po nozi tokom boravka napolju u toplim danima krajem marta. Primetila je crvenu tačkicu na koži, koja se postepeno širila u crveni krug. Iako nije bilo otoka, osećala je bol prilikom gaženja.

Pokušala je različite masti poput gentamicina, pantenola i gela za hlađenje ujeda, ali rana je sporo zarastala.

Stanje se pogoršavalo iz dana u dan, a crvenilo oko mesta uboda se pojačavalo. Konačno je odlučila da poseti lekara u Domu zdravlja. Doktorka opšte prakse je pretpostavila da ju je ujela buba klintonka i prepisala joj antibiotik. Međutim, pacijentkinja nije odmah počela sa terapijom, već je čekala sistematski pregled.

Kada je posetila privatnu kliniku, dermatolog joj je potvrdila da je ubod bube klintonke. Preporučila joj je lokalni tretman kortikosteroidima, koji je trebala primenjivati sedam dana, dvaput dnevno. Iako je tretman izazvao svrab i otvorene rane, crvenilo je postepeno nestalo.

Sagovornica je napomenula da je mesto uboda ostavilo tamniju pigmentaciju na koži koja je trajala tri meseca.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.