ZBOG ŠUMA SPAVAJU S MASKAMA

Izvor: Kurir, 24.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZBOG ŠUMA SPAVAJU S MASKAMA

Svaki peti Japanac boluje od alergije na polen. Na ulicama, u kolima, u prepunim vozovima, u metrou, prepoznaju se po maramicama na licu

TOKIO - Putnik koji s proleća prvi put dođe iz Evrope u Japan zapaziće već na aerodromskom šalteru ili kasnije, u autobusu i hotelu, da mnogi Japanci svakodnevno pokrivaju lice hirurškom maskom i gazom.

Prvo suočavanje s tom pojavom može da izgleda i neprijatno. Turista iz Evrope će najverovatnije prvo pomisliti da se radi o >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << epidemiji gripa, prevelikom zagađenju. Na svoja pitanja će, u prvom mahu, naći „spasonosan odgovor“ u zaključku da se našao u izvanredno civilizovanoj sredini, u kojoj svaki pojedinac preduzima sve što je u njegovoj moći da bi sebe i okolinu zaštitio od virusa.

Kasnije će, naravno, družeći se s ljudima, shvatiti da je razlog za nošenje maski mnogo prozaičnije prirode.

Procenjuje se, naime, da svaki peti Japanac boluje od alergije na polen, a proleće je upravo vreme cvetanja.

Eriko, 38-godišnja domaćica iz Jokohame, ima napade kijavice svakih pet minuta.

- Poludeću od ovoga. Oči i grlo me peku, uši su mi zapušene - žali se ona na prolećni „kafunšo“, vreme kad veliki broj Japanaca počinje da šmrcka, žaleći se na nesnosnu polensku kijavicu.

Gotovo svuda, na ulicama, u supermarketima, u kolima, u prepunim brzim vozovima, u metrou, alergične ljude možete prepoznati po belim maskama na licu koje ne propuštaju polen.

- Ponekad moram da nosim masku i dok spavam - izjavila je Eriko Rojtersu.

Glavni krivac za masovnu pojavu crvenih suznih očiju i kijanja je drvo kedra, zasađeno posle Drugog svetskog rata u akcijama pošumljavanja okolnih brda tokom rekonstrukcije razorenog Japana.

To je ujedno bila preventivna mera protiv mogućih klizišta u zemlji, u kojoj njeni stanovnici svakodnevno strepe od manjih ili većih zemljotresa.

Vlasti u Japanu su 50-ih godina prošlog veka pošumljavali goleti uglavnom kedrovinom, a kad je tri decenije kasnije kedar počeo prvi put da cveta, pojavili su se i prvi slučajevi alergije, od koje je iz godine u godinu obolevao sve veći broj ljudi..

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.