ZBOG REFORME SUDSTVA: Krivične protiv Snežane Malović i Nate Mesarović!

Izvor: Press, 20.Nov.2014, 00:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZBOG REFORME SUDSTVA: Krivične protiv Snežane Malović i Nate Mesarović!

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević sa kolegama podneo krivičnu prijavu protiv bivšeg vrha pravosuđa zbog neuspele reforme, saznaje Danas.
Krivične prijave su podnete protiv bivše ministarke pravde Snežane Malović i predsednice Vrhovnog suda Nate Mesarović, zbog štete od 1,5 milijardi dinara.

 
Osim bivše ministarke Malović, na krivičnoj prijavi kojom se >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << terete za zloupotrebu službenog položaja nalaze se i svi članovi prvog sastava Visokog saveta sudstva - nekadašnja predsednica Vrhovnog suda Nata Mesarović, Jelena Borovac, istražni sudija Vučko Mirčić, Biljana Tošković, Nadica Jovanović, Đurđina Bjelobaba, bivši predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe Boško Ristić, Dejan Ćirić i Predrag Dimitrijević. 

Krivičnu prijavu su potpisali, pored predsednika VKS Milojevića, i Novica Peković, predsednik Apelacionog suda u Novom Sadu, zatim sudije Vrhovnog kasacionog suda - Janko Lazarević, Zoran Tatalović, Dragan Jocić i Dragiša Đorđević. 

Podnosioci krivične prijave navode da su "kao službena lica - članovi prvog sastava VSS u postupku izbora sudija iskorišćavanjem svog službenog položaja teže povredili prava 837 sudija", jer prilikom donošenja odluka o izboru sudija 16. decembra 2009. "nisu odlučivali da li ispunjavaju uslove da budu birani za sudije", iako su "bili dužni da i na njih primene postupak izbora, već su samo odlukom od 25. decembra 2009. konstatovali da ovim sudijama sa 31. decembrom 2009. prestaje sudijska funkcija". Dodaje se i da razrešenim sudijama nisu dati pojedinačni razlozi za razrešenje i da je time istovremeno "naneta šteta državi od 1,5 milijardi dinara". 

U obrazloženju krivične prijave se dodaje da time što postupak izbora prema ovim sudijama nije sproveden, teže su povređena njihova prava koja im pripadaju po osnovu vršenja sudijske dužnosti, "niti su imali pravično suđenje, bili su diskriminisani, povređeno im je pravo na rad i imovinu". 

Sve razrešene sudije su polovinom 2012. na osnovu odluke Ustavnog suda i Visokog saveta sudstva, a posle promene vlasti u Srbiji, vraćene na posao. 

Krivična prijava je podneta Tužilaštvu za organizovani kriminal 17. oktobra.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Krivične prijave protiv Malović i Mesarović

Izvor: Press, 20.Nov.2014

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Srbije Dragomir Milojević sa grupom kolega podneo je krivičnu prijavu protiv bivše ministarke pravde Snežane Malović i predsednice Vrhovnog suda Nate Mesarović, a zbog neuspele reforme pravosuđa i štete od 1,5 milijardi dinara. ...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.