ZBOG OVE IGRICE DEČAK POČEO DA UBIJA: Šta je Valorant, jedna od najpopularnijih i najtoksičnijih igara na svetu (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jul.2023, 13:41

ZBOG OVE IGRICE DEČAK POČEO DA UBIJA: Šta je "Valorant", jedna od najpopularnijih i najtoksičnijih igara na svetu (VIDEO)

Dečak-ubica bio inspirisan video igricom.

Trinaestogodišnji masovni ubica iz OŠ "Vladislav Ribnikar", otkrio je uznemirujuće detalje tokom ispitivanja, što je osvetlilo faktore koji su doveli do tragičnog masakra.

Prema izveštajima medija, pretpostavlja se da je mladić bio inspirisan da počini zločin nakon što je igrao izuzetno nasilnu video-igru "Valorant".

Tokom četvorosatnog ispitivanja u procesu protiv njegovog oca, dečak-ubica je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << priznao tužiocu da je ideja da izvrši ubistva u školi nastala dok je igrao "Valorant". Nakon toga, pretraživao je internet u potrazi za terminima koji se odnose na pucnjave i ubistva, analizirajući postupke drugih počinilaca i njihove navodne "greške" tokom izvršenja užasnih zločina.

Pored igranja video-igre "Valorant", on je takođe gledao dokumentarne filmove o masovnim ubistvima u Sjedinjenim Američkim Državama, analizirajući greške koje su počinioci napravili u tim incidentima.

"Valorant" je izuzetno popularna, ali i izuzetno nasilna video-igra, koju stručnjaci opisuju kao jednu od najkontroverznijih i najtoksičnijih igara na svetu. Uključuje timove od pet igrača koji se napadaju i "ubijaju" međusobno.

U igrici Valorant, igrači se takmiče u taktičkom pucaču iz prvog lica (FPS) koji je napravila kompanija Riot Games i objavila u junu 2020. godine. Igra kombinuje elemente pucanja i taktičke strategije, a igrači se bore u dve suprotstavljene ekipe - napadači i odbrambeni tim. Svaki tim ima različite likove, poznate kao "agenti" ili "heroji", sa posebnim sposobnostima koje im pružaju različite prednosti tokom borbe.

Cilj igre je da timovi ostvare svoje zadatke na određenim mapama. Na primer, napadači mogu postaviti ili deaktivirati bombu na određenom mestu, dok odbrambeni tim mora da ih spreči u tome. Igra se sastoji od rundi, gde se igrači bore za kontrolu teritorije, koristeći svoje veštine, taktike i preciznost pucanja.

Istraživanja su pokazala da je čak 80 odsto svih igrača "Valoranta" u nekom trenutku igranja doživelo onlajn zlostavljanje od svojih saigrača. Pod toksičnošću se u ovom kontekstu smatraju verbalno uznemiravanje, psovke i pretnje smrću, ali i blaža negativna ponašanja poput namernog gubljenja ili napuštanja mečeva.

Uprkos tome, u dosadašnjem toku istraživanja motiva dečaka ubice još nema čvršće povezanosti između igranja ove video igre sa planiranjem i izvršenjem masovnog ubistva u "Ribnikaru".

- Ne poznajem te (osobe) sa kojima sam igrao - rekao je dečak ubica tokom ispitivanja.

Slučaj dečaka-ubice podseća nas na potencijalni uticaj nasilnih video-igara i medijskog sadržaja na mlade umove, posebno kada se kombinuju sa izlaganjem stvarnim nasilnim događajima. Ističe se važnost odgovornog igranja video-igara i konzumiranja medijskog sadržaja, kao i potreba da roditelji, nastavnici i cela društvena zajednica budu budni i zaštite ranjive pojedince od štetnih uticaja koji mogu dovesti do tragičnih posledica.

Roditelji žrtava, koji su prisustvovali ispitivanju i imali mogućnost da preko tužioca postave pitanja, su iz sudnice izašli vidno potreseni.

- Bilo im je jako teško da gledaju u vršnjaka njihove dece, koji ih je brutalno ubio, ali su se držali hrabro i dostojanstveno tokom ispitivanja. Otac dečaka, koji je u pritvoru, nije prisustvovao saslušanju iako je na to imao pravo kao osumnjičeni - objašnjava naš sagovornik.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.