ZAVRŠNE PRIPREME ZA VELIKU SVEČANOST: Na Savskom trgu peva hor, a konjanici opkružili Stefana Nemanju (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jan.2021, 18:19

ZAVRŠNE PRIPREME ZA VELIKU SVEČANOST: Na Savskom trgu peva hor, a konjanici opkružili Stefana Nemanju (VIDEO)

Večeras se u prestonici sprema velika svečanost povodom otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji.

U centru Beograda, na Savskom trgu, večeras u 20 časova biće svečano otkriven spomenik Stefanu Nemanji, srpskom državotvorcu i začetniku vladarske loze Nemanjića.

Fenvik: Savski trg je trg svih građana

Španski arhitekta Mark Fenvik, koji je projektovao novi izgled Savskog trga u Beogradu poručio je danas da je to trg građana Beograda i veza između >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << starog i novog dela grada.

On je u video poruci snimljenoj u Madridu poručio da je zahvalan za priliku da dizajnira mesto koje će biti mesto svih građana Beograda i prostor za proslave, dešavanja, pijace.

- Žao mi je što nisam danas tu u Beogradu na dan otvaranja Savskog trga. Želeo bih da se zahvalim gradu Beogradu i Beogradu na vodi što su mi dali priliku da dizajniram ovaj novi trg koji će biti trg građana Beograda - rekao je Fenvik.

Arsić Basara: Spomenik Nemanji je spomenik srpskoj istoriji

A post shared by MOJ BEOGRAD (@moj_beo_grad)

Spomenik velikom županu Stefanu Nemanji koji krasi centralni deo obnovljenog Savskog trga u Beogradu kopji će biti otvoren večeras otvoren večeras vajar, likovni teoretičar i pedagog Svetislav Arsić Basara vidi kao spomenik srpskopj istoriji i srpskoj kulturi.

Arsić Basara u izjavi napominje da je spomenik na Savskom trgu zapravo simbol sećanja generacija na velika dela Stefana Nemanje kojima je on blagodarano zadužio naraštaje srpskog naroda.

- Izlišna su ideološka učitavanja i javna nadgornjavanja oko estetike samog spomenika. Reč je o svečanom momentu otkrivanja spomenika koji ima veliki značaj u apsolutnom smislu. Na Savskom trgu neće biti samo Stefan Nemanja već spomenik srpskoj istoriji i kulturi - kazao je Arsić Basara.

Prema njegovim rečima Stefan Nemanja nam "dolaskom" u Beograd približava Studenicu, Hilandar, stvaranje naše države...

- Stefan Nemanja je sada tu među nama. Poseban je poduhvat pretvoriti skučen prostor, u kojem su pešaci jedva prelazili ulicu, u raskošan trg sa izuzetnim spomenikom. Takav poduhvat je važan za Beograd, ali i celi srpski narod - kazao je Arsić Basara, jer kako kaže, pričao o Stefanu Nemanji zapravo je priča o celokupnom srpskom narodu.

Za njega nema dileme da će Savski trg postati omiljeni prostor Beograđana.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VIDEO: Protest ispred Filozofskog zbog postavljanja spomenika Stefanu Nemanji

Izvor: Radio 021, 27.Jan.2021

Dva sata pre svečenog otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu, u 18 časova je ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu počeo protest pedesetak građana...Okupljenima su se obratili vizuelni umetnik i pisac Dejan Atanacković i istoričarka umetnosti i aktivistkinja Aida Ćorović...Protest...

Nastavak na Radio 021...

Osvajački ili duhovni mač u rukama Stefana Nemanje – od krsta ni traga

Izvor: N1 televizija, 27.Jan.2021

Još je Goran Vesić bio gradski menadžer te 2017. godine kada je prvi put najavio da će na Savskom trgu biti podignut grandiozni spomenik Stefanu Nemanji. Tada je, stoji u vesti na zvaničnom sajtu grada Beograda, autorima sugerisano da Stefana Nemanju prikažu kao čoveka zrelih godina, sa pripasanim...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.