ZAVRŠENI PREGOVORI U BRISELU: Razgovori okončani bez trojnog sastanka, oglasio se Petar Petković

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Nov.2023, 17:40

ZAVRŠENI PREGOVORI U BRISELU: Razgovori okončani bez trojnog sastanka, oglasio se Petar Petković

U Petkovićevoj delegaciji je tim od 18 eksperata.

Specijalni izaslanik EU za dijalog, Miroslav Lajčak, sastao se danas u Briselu sa delegacijama Beograda i Prištine, a sastanci su završeni bez trojnog sastanka koji je bio najavljivan.

Lajčak se najpre sastao sa delegacijom Beograda koju je predvodio direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, a glavna tema bila je izrada Statuta ZSO.

Sastanak je trajao duže od dva sata, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << a kako javlja Tanjug, paralelno su održani i zasebni sastanci eksperata na kojima se razgovaralo o nestalim licima i o energetici.

Nakon sastanka sa delegacijom Beograda, Lajčak se sastao sa glavnim pregovaračem Prištine, Besnikom Bisljimijem, sa kojim je razgovarao nepuna dva sata.

Podsetimo, delegacija Beograda predvođena direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petrom Petkovićem, doputovala je sinoć u Brisel gde će se održati nova runda dijaloga sa Prištinom pod posredstvom EU.

U Petkovićevoj delegaciji je tim od 18 eksperata, što je najveći broj eksperata koji dolazi do sada, a reč je o ljudima koji su najbolje pripremljeni za razgovore o svim predviđenim temama, o Statutu ZSO, energetici, nestalima, javio je dopisnik Tanjuga.

Petković je ranije ove nedelje rekao da je Beograd prihvatio poziv specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslava Lajčaka, da se nastave razgovori dve strane u Briselu, na kojima će tema biti tekst Statuta ZSO.

- Razgovarali smo o statutu Zajednice srpskih opština (ZSO), kao prvog konkretnog koraka ka formiranju ZSO, koje naš narod na Kosovu i Metohiji očekuje već 10 godina. Razgovori će se nastaviti. Razgovarali smo i o energetici i nestalima i tu očekujem određeni napredak - rekao je Petković nakon razgovora u Briselu.

Poslednji put dve strane su bile u Briselu, 26. oktobra, i tada su održani odvojeni sastanci predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, i premijera privremenih prištinskih institucija, Aljbina Kurtija, sa predstavnicima EU.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.