ZAVRŠENA ISTRAGA O UBISTVU STEFANA FILIĆA: Podignuta optužnica za premlaćivanje nesrećnog mladića

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Maj.2020, 22:39

ZAVRŠENA ISTRAGA O UBISTVU STEFANA FILIĆA: Podignuta optužnica za premlaćivanje nesrećnog mladića

Obavljeno je i neuropsihijatrijsko veštačenje osumnjičenih.

Istraga smrti osamnaestogodišnjeg Stefana Filića je završena i Više javno tužilaštvo u Smederevu podiže optužnicu protiv Nikole B. (20) iz Velike Plane i njegovog vršnjaka i sugrađanina Mitra P. zbog teškog ubistva. Njima preti najmanje deset godina zatvora!

- Saslušani su svi svedoci, završena veštačenja povreda. I neuropsihijatrijsko veštačenje osumnjičenih takode je završeno i dostavljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << tužilaštvu, i protiv dvojice osumnjicenih podižemo optužnicu za krivično delo teškog ubistva - kaže Dragan Lopušina, viši javni tužilac u Smederevu

Optužnica je podignuta tri i po meseca posle krivičnog dela. Zakon inače nalaže da kada su osumnjičeni u pritvoru optužnica protiv njih mora biti podignuta u roku od šest meseci od momenta hapšenja. Da bi se okrivljeni našli na optuženičkoj klupi optužnicu mora da potvrdi Viši sud u Smederevu.

Stefan Filić, odličan maturant Srednje ekonomske škole u Velikoj Plani, preminuo je 3. februara ove godine, dan nakon što su ga u Velikoj Plani mučki pretukli Nikola B. i Mitar P. Uzrok smrti tek punoletnog mladića bio je izliv krvi u mozak, utvrdila je obdukcija. Veštačenjem mehanizma povreda utvrđeno je da su nastale šutiranjem i udaranjem ruku.

Obavljeno je i neuropsihijatrijsko veštačenje osumnjičenih s obzirom na to da su obojica u momentu kada su mučki nasrnuli na Filića, navodno bili pod uticajem alkohola.

U istrazi su saslušani i žrtvin mlađi brat Andreja, svedok prebijanja Stefana. I Andrija, kao i ostali svedoci, potvrdio je prvobitnu izjavu datu policiji kako su nasilnici naneli smrtonosne povrede njegovom bratu. Stefanov otac Nenad na saslušanju se pridružio gonjenju okrivljenih Nikole B. i Mitra P.

Stefan Filić, odličan maturant Srednje ekonomske škole u Velikoj Plani, 1. februara izašao je u provod, tačnije u jedan klub u ovom gradu. Posle ponoći, tinejdžeri su izašli iz kluba i krenuli po hranu. Vratili su se ispred kluba i čekali taksi da ih odveze kući, u obližnje Staro Selo, gde živi porodica Filić. Nikola B. i Mitar P. sa društvom su izašli iz kluba i bez ikakvog razloga počeli da maltretiraju Stefanovog mlađeg brata, maloletnog Andriju. Stefan je reagovao kao stariji brat, pokušao je da ih urazumi. To, međutim, nije pomoglo jer su Nikola B. i Mitar P. navodno bez ikakvog razloga počeli da udaraju i šutiraju Stefana.

Stefan je pao, a jedan od siledžija šutnuo ga je u glavu. Oni su pobegli, a svedoci su pozvali Hitnu pomoć i policiju. Teško povređeni Stefan je prevezen u bolnicu "Stefan Visoki" u Smederevskoj Palanci, ali je zbog teških povreda prebačen u beogradski Urgentni centar, gde je nažalost sledećeg dana preminuo. Policija je ubrzo identifikovala i uhapsila siledžije, koji su u prvom trenutku bili osumnjičeni za nanošenje teških telesnih povreda, krivičnog dela u nadležnosti Osnovnog javnog tužilaštva u Velikoj Plani.

Međutim, kada je tinejdžer preminuo, slučaj je prešao u nadleznost Višeg javnog tužilaštva u Smederevu. Na saslušanju osumnjičeni Nikola B. je navodno delimično priznao delo navodeći da nije imao nameru da ga usmrti, dok je Mitar P. negirao da je učestvovao u tuči.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.