Izvor: B92, 01.Jun.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAVRSEN SAMIT DRZAVA SREDNJE EVROPE

Kranj -- Sefovi drzava Srednje Evrope jos jednom su na dvodnevnom samitu u Sloveniji izrazili zelju za sto brzi ulazak u Evropsku uniju, mada iz Brisela za sada stizu signali da bi to mogla da ostane samo zelja.

Jednodusna ocena 9. samita sefova 16 drzava centralne Evrope jeste da je Evropa zajednicka sudbina svih njenih zemalja i da drzave koje su blize evroatlantskim organizacijama treba da pomognu drugim clanicama Srednje Evrope na putu njihovog punopravnog clanstva. Sefovi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << drzava centralne Evrope istakli su da je EU resenje za male i velike evropske narode i drzave i da bi udruzivanjem svi bili na dobitku. Na skupu su, osim domacina Slovenije, bili i predsednici Italije, Nemacke, Austrije, Ceske, Slovacke, Moldavije, Rumunije, Makedonije, BiH, Hrvatske, Madjarske, Ukrajine, Bugarske, Poljske i Jugoslavije. Jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica takodje je skup u Sloveniji iskoristio da u vise navrata apeluje na EU da pomogne pre svega Balkanu. Kao jedan od znacaja skupa, Kostunica je naveo to sto su na njemu prvi put ucestvovale i sve zemlje bivse Jugoslavije. "Dajem glas za ovaj skup. Sa izuzetkom nekih zemalja, poput Italije, Nemacke i Austrije, sve ostale zemlje-ucesnice Samita muce isti problemi. Na ovom skupu smo mogli da uocimo koji su goruci problemi ovog podrucja, a to je zatvorenost granica, nedostajuca infrastruktura", rekao je Kostunica. On je rekao da to upucuje na zakljucak da je preko potrebna podrska EU, posebno Balkanu, najosetljivijem delu Evrope.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.