Izvor: Blic, 03.Dec.2017, 00:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAVRŠEN 23. FAF Gran pri Alenu Gomisu za film "Felisite"

Dodelom nagrada i projekcijom filma "Laki" Džona Kerola Linča večeras je u Domu omladine završen 23. Festival autorskog filma.

Gledao se na kartu više, mnogi filmovi pobuđivali su pohvalne komentare, otvarali dileme, snagom sedme umetnosti suočavali nas sa nama i onim oko nas, a po oceni žirija gran pri "Aleksandar Saša Petrović" pripao je filmu "Felisite" Alena Gomisa, snimljenog u francusko-belgijsko-nemačkoj koprodukciji.

Predsednik žirija, reditelj Aktan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kubat kazao je nekoliko nadahnutih zapažanja o ovom ostvarenju o dostojanstvu i slobodi, a on je i zatvorio festival, ocenivši ga izuzetnim.

- Posebne pohvale za tako divnu i tako brojnu publiku. Ona daje najveći podsticaj ovakvim filmovima I ovakvim festivalima - rekao je, između ostalog, Kubat.

Nagrada za najboljeg reditelja pripala je Ivani Mladenović za film “Vojnici. Priča iz Ferentarija”, a posebno priznanje Emanuelu Grasu za ostvarenje "Makala".

"Kratki izlet" Igora Bezinovića nagrađen je za najhrabriji film "Hrabrog Balkana", a reditelj je, primajući priznanje, kazao i da je bavljenje fimom danas "više privilegija nego hrabrost".

Posebno priznanje u okviru programa "Hrabri Balkan" dobio je za Sinan Kesova za "Predgrađe", a nagrada za najsinematičniju sekvencu pripala je filmu "Fokstrot" Samuela Moaza, ostvarenju kojim je festival i otvoren.

Fipresci je nagradio film "Kad dan nije imao ime" Teone Strugar, a Udruženje filmskih umetnika Srbije priznanje je dodelilo "Kentauru”.

Festival je otvoren 24. novembra, obuhvatio je 91 film u osam programskih celina, a zatvorio ga je večeras "Laki”, debitantsko rediteljsko ostvarenje glumca Džona Kerola Linča.

Festival je bio posvećen i pedesetogodišnjici čuvenih filmova ovdašnje kinematografije ("Kad budem mrtav i beo", "Nemirni", "Breza"…) a, između ostalog, obeležili su ga film Mile Turajlić "Druga strana svega", "Bez ljubavi" Andreja Zvjaginceva i ostvarenje o kojem će se, verovatno, tek govoriti "You go to my head" Dimitrija de Klerka.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Završen 23. Festival autorskog filma

Izvor: B92, 03.Dec.2017

Sinoć je svečano zatvoren 23. Festival autroskog filma u Domu omladine Beograda, dodelom nagrada i projekcijom filma "Laki" Džona Kerola Linča. Gran pri "Aleksandar Saša Petrović" pripao je filmu "Felisite", reditelja Alena Gomisa...Alen Gomis je putem video poruke zahvalio žiriju i organizatorima...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.