ZAVERA PUTINOVIH NEPRIJATELJA: Skovali podli plan, a u centru svega je Navaljni!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Feb.2024, 11:42

ZAVERA PUTINOVIH NEPRIJATELJA: Skovali podli plan, a u centru svega je Navaljni!

Opozicionar je nedavno preminuo u zatvoru

Ruska antiputinova ćelija saopštila je da je planirala da oslobodi opozicionog aktivistu Alekseja Navaljnog iz zarobljeničkog logora.

Ovo je saopštio "Ruski dobrovoljački korpus" (RDK), ultranacionalistička grupa otpora čiji se članovi takođe bore protiv ruskih trupa u Ukrajini. Kako se navodi, borci iz RDK, zajedno sa "pristalicama iz redova organa za sprovođenje zakona", razvili su plan da Navaljnog oslobode >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << silom, prenosi Bild.

Plan je bio da borci napadnu konvoj koji je prevozio Navaljnog u koloniju IK-3, poznatu kao Polarni vuk, koja je udaljena oko 1.900 kilometara od Moskve.

- Plan je bio na naša grupe izvuče Alekseja Navaljnog iz konvoja, dok bi se kretao ka koloniji u distriktu Jamal-Nenec, a potom da ga odmah prebacimo u pograničnu oblast. Trebalo bi da idemo u Ukrajinu da se sastanemo sa obaveštajnom grupom RDK kako bismo prešli granicu i dobili azil - navodi se u objavi.

Međutim, svoj plan nisu uspeli da sprovedu u delo. Kako se navodi, bezbednosne mere ruske tajne službe i zatvorskog obezbeđenja bile su organizovane tako da spreče takav scenario i u tome su bili veoma efikasni.

Kako se navodi dan i vreme prebacivanja u koloniju su menjani nekoliko puta.

- Kada je Navaljni na kraju i prebačen u koloniju Polarni vuk naša grupa nije imala vremena da stigne do te oblasti i izvrši operaciju kako je bilo planirano - navode.

U vreme smrti Navaljnog, RDK je navodno ponovo razmatrao i prilagođavao plan novim okolnostima.

Grupa je takođe objavila nekoliko snimaka ekrana video snimaka koji navodno prikazuju Alekseja Navaljnog u kaznenoj koloniji gde je prebačen pre nego što je prebačen u logor Polarni vuk.

Na jednoj fotografiji se vidi Navaljni u zatvorskoj prostoriji za šivenje, a na drugoj u kancelariji upravnika zatvora. RDK je objavio i plan lokacije kaznene kolonije kao i podatke o zaposlenima u zatvoru.

Nažalost, Navaljni nije izvučen iz zloglasne kolonije. On je preminuo 16. februara u koloniji kada mu je, prema rečima ruskih zvaničnika, pozlilo nakon šetnje.

Porodica Navaljnog i brojni zapadni zvaničnici direktno su optužili ruskog predsednika Vladimira Putina za smrt Navaljnog. Kremlj je ove navode nazvao apsurdnim.

- Nažalost, nismo uspeli da spasimo Alekseja. Ali, stotine političkih zatvorenika ostaje u zatočeništvu. Verujemo i radimo na tome da ih izvučemo iz kandži režima, na ovaj ili onaj način - piše u objavi RDK.

Borci krajnje desničarske RDK pridružili su se ukrajinskoj vojsci da se bore protiv Rusije. Prošle godine, borci su nekoliko puta ulazili u Rusiju i vodili bitke sa ruskim snagama. Ništa se ne zna o vezama između RDK i organizacije Navaljnog.

Izvor: Srbija Danas/Telegraf/I.N./Prenela: T.M.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.