ZAVADILI SE KAVČANI I ŠKALJARCI, JA NISAM U KLANU Treći put promenio iskaz pa optužio njega za ubistvo Đuričkovića

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Okt.2021, 18:25

"ZAVADILI SE KAVČANI I ŠKALJARCI, JA NISAM U KLANU" Treći put promenio iskaz pa optužio njega za ubistvo Đuričkovića

Svedočenjem Radulovića nastavljeno je suđenje povodom ubistva Radomira Đuričkovića.

Milorad Radulović kazao je danas pred podgoričkim Višim sudom, u svojstvu svedoka, da je prepoznao Marija Miloševića kao osobu koja je pucala na pokojnog Radomira Đuričkovića.  On je u iskazu naveo da je vozilom iz kojeg je pucano upravljao Igor Mašanović.

Svedok Radulović, koji je naveo da se nalazio u vozilu sa Đuričkovićem u kritičnom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << momentu, ovo je saopštio u svom trećem iskazu povodom ovog postupka. Sud ga je upozorio na činjenicu da mu se sva tri iskaza razlikuju, dva koja je dao pred Višim državnim tužiocem i ovaj danas pred sudom.

Podsećamo, Radulović je neko vreme bio nedostupan sudu, policija ga nije mogla naći na adresi pa je danas nakon što ga je policija pronašla, po nalogu suda priveden kako bi svedočio. Ovom optužnicom obuhvaćeni su Mario Milošević, Igor Mašanović i Vukan Vujačić.

Iskazi ovog svedoka razlikuju se, između ostalog, u delovima prepoznavanja i ne prepoznavanja ko je pucao, jer je u prvom iskazu naveo da nije video ko je pucao. Takođe razlikuju se njegovi iskazi i u delu u kom jednom navodi da ne poznaje a drugom da poznaje Miloševića... Nakon što mu je sud ukazao i na druge delove u kojima se razlikuju iskazi koje je dao, Radulović je kazao da u prvom iskazu pred VDT zbog "straha od Marija Miloševića i svih njih nije hteo da priča ono što je danas pred sudom rekao".

Kazao je da je taj strah nastao jer je jednom prilikom u jednom lokalu bio u društvu Miloševića koji je, kako je svedok naveo, rekao tada da je za njim raspisana poternica.

- Pomislio sam on ima neku vezu, kako je tu kada je raspisana poternica... saznao sam da je tada osumnjičen za otmicu... kasnije ga neko vreme nije bilo... Uhapšen je u Albaniji... to je blizu... Zavadile su se dve grupe, kavčani i škaljarci...ja nisam ni u jednom klanu... - kazao je svedok između ostalog u odogovru na pitanje sudije Predraga Tabaša da objasni zašto je dao drugačije iskaze.

On je naveo da je nakon prve pucnjave, sporno vozilo iz kojeg je pucano, prišlo automobilu Đuričkovića i da je video tada da je Mašanović podigao fantomku i da se nalazio na vozačevom mestu. Takođe je naveo i da je video da je na suvozačevom mestu bio Milošević za kog je naveo da je pucao a da ga je prepoznao jer je i on podigao fantomku.

Na pitanje odbrane okrivljenih ko mu je dao broj krivičnog predmeta, na osnovu čega je predao zahtev VDT-u da svedoči po drugi put, da da drugi iskaz, on je objasnio da je otišao kod advokata Damira Lekića koji inače u ovom postupku predstavnik oštećene porodice. Kako je kazao Lekić mu je sastavio zahtev. On je na pitanje advokata optuženih kazao da ga niko nije zvao iz Osnovnog tužilaštva kako bi dao iskaz i bio saslušan zbog krivičnog dela lažno svedočenje.

Odbrana optuženih imala je prigovor na iskaz ovog svedoka, navodeći da je netačan i nelogičan. Odbrana je navela da svedok nema kredibilitet jer je osoba koja je više puta optuživana za teška krivična dela, među kojima je i napad na policajca, i da je oko nekih kazni pregovarao sa tužilaštvom, za šta postoji evidencija. Takođe, odbrana smatra da iskaz promenjen kada su "pale" optužbe da je Milošević podstrekivao Vujačića i Mašanovića na ubistvo i to u kontekstu "jer zašto da Mario Milošević ne bude optužen". Tada je prema rečima odbrane i optužnica pretrpela promene, nakon čega je i potvrđena. Takođe, kao prigovor navedeno je i to što je, kako dobrana sumnja, advokat Lekić komunicirao sa svedokom povodom davanja drugog iskaza.

- Ja sam tu da odgovaram za sve što sam uradio. Nadam se da će sud kazniti i ovo, davanje ova tri različita iskaza - kazao je optuženi Milošević sudskom veću kojim u ovom predmetu presedava sudija Predrag Tabaš.

Advokati odbrane su naveli u prigovoru i da je životno nelogično da neko priđe osoba koje ih mogu prepoznati i da skine fantomku kako bi bio prepoznat.

Radulović je u svom iskazu danas naveo da ga je nakon druženja u "Konobi" pokojni Đuričković krenuo prebaciti do kuće. Prema njegovim rečima, kada su ušli u vozilo, primetili su paralelno drugo auto koje im je privuklo pažnju. Tada im je, prema rečima svedoka, to vozilo dva puta blicalo. Nakon toga, tvrdi on, krenula je pucnjava.

- Đuričković je pao preko mene. Pokušao sam da otvorim varta ali i on. Njega je tada uhvatio grč i nisam mogao da mu odmah pomerim ruku. To vozilo nam je prišlo na dva metra. Kada sam izašao, vozilo iz kog je pucano, krenulo je opet ka nama, tada sam stao i digao ruke u vazduh... - kazao je svedok između ostalog, dok je opisivao kritičan događaj.

Milošević, Mašanović i Vujačić se terete da su umešani u ubistvo Đuričkovića koje se dogodilo 10. oktobra 2016. i da su tada doveli u opasnost život Milorada Radulovića. Milošević je, prema navodima optužnice,  označen kao direktni izvršilac ubistva. Kako je navedeno optužnicom, okrivljeni su za 2.100 evra kupili vozilo "reno megan" koje je korišćeno prilikom ubistva, konkretno da je optuženi Vujačić preuzeo vozilo 9. oktobra 2016. u Podgorici. Dalje se navodi da su  10. oktobra u Cetinju pratili kretanje Đuričkovića, sačekali ga da uđe u vozilo u Ulici IV proleterske u blizini lokala "Konoba".

- U tom trenutku okrivljeni Milošević je ispalio dva projektila u pravcu Đuričkovića, kod koga je dan kasnije nastupila smrt usled zadobijenih rana - navodi se u optužnici.

Oni su, kako se dalje navodi, pobegli seoskim putem i zapalili vozilo u kojem su ostavili i automatsku pušku iz koje je pucano.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.