ZATVOREN RESTORAN ZLATNA VAROŠ: Ovaj čovek je odgovoran za trovanje 91 mališana!

Izvor: Kurir, 31.Okt.2013, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZATVOREN RESTORAN ZLATNA VAROŠ: Ovaj čovek je odgovoran za trovanje 91 mališana!

Milutinu Baštovanoviću, vlasniku „Zlatne varoši“, koja je hranom snabdevala škole u kojima su se otrovala deca, prestala saradnja sa OŠ „Milena Pavlović Barili“, iz koje je najviše đaka završilo u Tiršovoj

BEOGRAD - Krivac mora da odgovara!

U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj na lečenju je ostalo samo još jedno dete sa simptomima trovanja hranom, a ostalih 80, koji su prekjuče  primljeni iz šest osnovnih škola, pušteno je kući. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Najviše dece bilo je iz OŠ „Milena Pavlović Barili“ u Višnjičkoj banji, ali na svu sreću, sad se svi osećaju dobro.

Vlasnik nervozan

Milutin Baštovanović, vlasnik restorana „Zlatna varoš“, koji snabdeva hranom šest škola u kojima se pojavilo trovanje, juče je pred novinarskim ekipama bio vidno nervozan. Prvo nije hteo da daje izjave, da bi potom rekao da mu je strašno žao što se sve to desilo. Inače, njegovom restoranu juče je istekao ugovor za snabdevanje u OŠ „Milena Pavlović Barili“, a oni su izabrali drugog dobavljača hranom.

- Nismo krivi! Mi snabdevamo 21 školu hranom pet godina i za to vreme nijedan problem se nije desio. Isporučujemo gotova jela i nismo jedini isporučioci. Evo sad su bile sve inspekcije i čekamo rezultate - rekao je Baštovanović, ne želeći da odgovori na ostala pitanja, između ostalog i na ona koja se tiču prekida saradnje sa školom.

Ubrzo posle njegove izjave, sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja juče po podne zabranila je rad restoranu, kako su naveli, „zbog ukrštanja čistih i prljavih puteva sve dok se ne obezbedi adekvatna prostorija za pranje i sušenje posuđa za transport pripremljene hrane“.

Bili skuplji od drugih

- Dalje sankcije dobavljača hrane zavise od rezultata istraživanja Gradskog zavoda za javno zdravlje i laboratorijskih rezultata briseva koji su uzeti i kojima se potvrđuje sanitarno higijensko stanje u objektu, kao i uzoraka hrane - rekao je Radosav Mitrović, šef odseka za sanitarni nadzor. Olivera Korošec, direktorka OŠ „Milena Pavlović Barili“, kaže da je „Zlatna varoš“ dobila posao na tenderu pre godinu dana jer je imala najbolju ponudu u smislu kvaliteta i obezbeđivanja pribora za jelo.

- Novi zakon o javnim nabavkama predviđa da cena bude glavni kriterijum. „Zlatna varoš“ je ove godine bila skuplja, pa su posao dobile „Šareni mačak“ i „Nensiko“ - navodi ona.

Uskoro nalazi

Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje kažu da je uzročnik trovanja dece bakterija stafilokoka i da se rezultati očekuju narednih dana.

- Stafilokokna infekcija daje dramatičnu kliničku sliku, ali se simptomi brzo smiruju nakon primenjene terapije - kažu u Zavodu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.