ZATIŠJE PRED BURU: Radio Pjongjang ugašen! Kim poslao poruku vojsci: Budite spremni

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jan.2024, 00:02

ZATIŠJE PRED BURU: Radio Pjongjang ugašen! Kim poslao poruku vojsci: "Budite spremni"

Rastu tenzije na Korejskom poluostrvu

Severna Koreja prekinula je emitovanje radio stanice koju je koristila za slanje kodiranih poruka svojim agentima u Južnoj Koreji, objavila je novinska agencija Yonhap. Kako piše Rojters, ovo je najnoviji znak da Pjongjang drastično menja način na koji upravlja odnosima sa Seulom.

Severna Koreja je poslednjih nedelja pojačala pritisak na Seul proglašavajući ga "glavnim neprijateljem". Objavili su i da se Sever nikada >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << neće ponovo ujediniti s Jugom te obećali da će povećati svoju sposobnost nuklearnog napada na SAD i američke saveznike na Pacifiku, piše Rojters.

Radio Pjongjang, poznat kao numerička stanica, u prošlosti je emitovao misteriozne kodirane brojeve za koje se pretpostavljalo da su namenjeni špijunima Pjongjanga koji deluju u Južnoj Koreji. Njegova veb stranica također danas nije radila.

Severnokorejski vođa Kim Džong Un, obraćajući se na sastanku svoje vladajuće stranke krajem godine, naredio je "odlučnu promenu politike" u odnosima s Jugom, dajući upute vojsci da bude spremna da "pacificira i okupira" Jug u slučaju krize.

Rano jutros Severna Koreja objavila je planove za raspuštanje organizacija zaduženih za civilnu razmenu s Južnom Korejom.

Državni medij KCNA izvijestio je o odluci "da se prilagode sve relevantne organizacije, uključujući Odbor severne strane za sprovođenje zajedničke deklaracije od 15. juna i severno sedište Pannacionalnog saveza za ponovno ujedinjenje Koreje".

Novinska kuća NK News sa sedištem u Seulu objavila je juče da je nekoliko severnokorejskih propagandnih stranica nedostupno već 24 sata. Veb stranice Uriminzokkiri, DPRK Today, Arirang Meari, Tongil Voice, Ryomyong i Ryugyong ne rade najmanje od četvrtka ujutro, rečeno je.

Podsetimo, Sjeverna Koreja je pre nedelju dana u dva navrata ispalila preko 260 projektila u blizini sporne morske granice.

Zbog ispaljivanja projektila 6. januara stanovnike južnokorejskih pograničnih ostrva vlasti su upozorile da potraže zaklon u skloništima iako nije bilo izveštaja da su projektili pali preko morske granice.

- Severna Koreja je u blizini ostrva Jonpjong ispalila oko 200 granata - rekao je dužnosnik ministarstva obrane na brifingu, a lokalni funkcioneri ostrva, na kojem živi oko 2000 ljudi, rekli su AFP-u da su civili zamoljeni da se evakuišu. Lokalni funkcioner potom je potvrdio da su i stanovnici drugog ostrva zamoljeni da se evakuišu.

Najnoviji incidenti dolaze nakon što je Severna Koreja u potpunosti suspendovala vojni sporazum s Jugom, čiji je cilj bio smanjenje napetosti. Nakon toga Pjongjang je rekao da će ukinuti sve mere "preduzete za sprečavanje vojnog sukoba u svim sferama, uključujući kopno, more i vazduh", i rasporediti "jače oružane snage i novu vrstu vojne opreme" u pograničnom području.

Severna Koreja proteklih dana sve češće upozorava da se situacija na Korejskom poluostrvu razvija u smeru rata zbog opasnih poteza vojske SAD-a i Južne Koreje.

Severna Koreja prekršila je taj sporazum više puta u protekle dve godine lansiranjem projektila i ispaljivanjem  projektila u more u smeru juga. Poslednji put Severna Koreja ispalila je topničke granate u more u decembru 2022., a samo u toj godini dogodilo se devet takvih incidenata.

Ostrvo Jonpjong, na kojem se nalaze vojna baza i oko 2000 civila, smešten je 3 kilometra od sporne pomorske granice u Žutom moru i 12 kilometara od severnokorejske obale. Bio je poprište međukorejskih pomorskih sukoba tokom godina.

U vodama blizu sporne severne granične linije (NLL) bilo je nekoliko smrtonosnih sukoba između Severne i Južne Koreje, uključujući okršaje u kojima su sudelovali ratni brodovi i potapanje korvete južnokorejske mornarice početkom 2010. Veruje se da je korvetu potopio severnokorejski torpedo.

U novembru 2010. Severna Koreja ispalila je granate na ostrvo Jonpjong ubivši četiri osobe, uključujući dvoje civila, u jednom od najtežih napada na susednu zemlju od završetka Korejskog rata 1953. godine. Severna Koreja u to je vreme rekla da su napad isprovocirale južnokorejske vežbe ispaljivanja granata koje su padale u njene teritorijalne vode.

Severna granična linija iscrtana je na kraju Korejskog rata kao neslužbena granica, a Pjongjang je nije osporavao sve do 1970-ih, kada je počeo kršiti liniju i zalagati se za granicu dalje prema jugu.

Izvor: Srbija Danas/Index.hr

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.