ZASTRAŠUJUĆE POSLEDICE Sijamske bliznakinje koje su NAUČNICI OTELI i na njima sproveli SUROVE EKSPERIMENTE

Izvor: Blic, 13.Avg.2017, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZASTRAŠUJUĆE POSLEDICE Sijamske bliznakinje koje su NAUČNICI OTELI i na njima sproveli SUROVE EKSPERIMENTE

Kada su umrle 2003, Ruskinje Maša i Daša Krivošljapova bile su najstarije sijamske bliznakinje na svetu: imale su 53 godine. Novinarka Džulijet Batler sprijateljila sa sestrama i opisala je njihov težak život u nedavno objavljenoj knjizi pod naslovom: "Što manje znate, to ćete mirnije spavati”.

Devojčice su rođene carskim rezom 1950. godine. Imale su zajednički kardiovaskularni sistem i odvojene nervne sisteme. Pošto su ocenili da su idealne za istraživanja, lekari >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su majci rekli da su umrle ubrzo nakon rođenja i tako su dospele u ruke sovjetskim naučnicima.

U okviru zastrašujućih eksperimenata palili su im kožu, potapali ih u ledenu vodu, izlagali temperaturama ispod nule, davali im elektrošokove, izgladnjivali ih, uskraćivali im san i silom ih održavali u budnom stanju - sve to “u ime nauke”.

Džulijet Batler u knjizi otkriva da su Maša i Daša imale potpuno različite ličnosti, pri čemu je jedna sestra bila nemilosrdni psihopata, koji emocionalno zlostavlja brižnu, saosećajnu sestru.

- Potpuno sam sigurna da je Maša bila psihopata - ispričala je Batlerova za “Mejl onlajn”.

- Daša je bila emocionalno zlostavljana u odnosu, na sličan način kao što se to nekada događa među partnerima. Ali, dok ti ljudi imaju mogućnost izbora, Daša fizički nije mogla da ode.

Džulijet Batler otkriva da je Maša uskraćivala Daši sve za čim je čeznula - priliku da doživi ljubav, odnos sa majkom, posao i, najzad, ono što je najviše želela: odvojeni život.

Odmah po rođenju devojčice su odvedene u Pedijatrijski institut Akademije medicinskih nauka u okolini Moskve, gde su ih podvrgli surovim testovima: boli su iglama jednu da bi videli kako će reagovati druga, potapali su jednu u kadu punu ledene vode da bi videli kako će se to odraziti na telesnu temperaturu druge.

Godine 1956. Daša i Maša premeštene su u Centralni naučno-istraživački institut za tramatologiju i ortopediju, gde su ih držali daleko od javnosti. Osam godina kasnije premeštene su u internat za decu s motornim poremećajima na jugu Rusije.

Kao odrasle osobe, nisu se sećale traumatskih iskustava iz ranog detinjstva, kaže Džulijet Batler.

- Ja sam im rekla da su ih do šeste godine podvrgavali surovim eksperimentima. Rekle su da se ne sećaju. Pamtile su samo lepe događaje, na primer, kako im je medicinska sestra kupila igračku.

Dobra Daša je bila prinuđena da radi ono što njena sestra hoće. Odluke o njihovom zajedničkom životu po pravilu je donosila Maša.

Pošto nije mogla da pije alkohol zbog nagona na povraćanje, terala je Dašu da pije, iako je ona mrzela alkohol.

Daša je čeznula za normalnim životom i zaljubila se u jednog mladića. Osećanja su bila obostrana, ali Maša im je onemogućila ljubav. Bila je suviše posesivna.

- Daša je bila samo njena - kaže Batlerova.

Medicina je napredovala, pa su lekari u više navrata predlagali operaciju, ali ih je Maša odbijala.

Jednom prilikom 1990-tih godina sestre je posetio stručnjak za operacije sijamskih blizanaca i ponudio pomoć.

- Puna nade, Daša je pogledala u sestru, ali je ona istog trena odsečno odgovorila: “Njet.”

Kada su 1985. ušle u trag majci Jekaterini, Maša je posle četiri godine iznenada odlučila da prekine kontakt, suprotno Dašinim željama.

Daša je želela da radi, ali Maša nije bila zainteresovana da menja način života - radije je pušila i čitala časopise.

- Želela sam da napišem knjigu da bih pokazala ljudima koliko je Daša bila dobra. Na neki način to je i priča o njenoj pobedi, jer sam na kraju primetila da je počela da se suprotstavlja Maši - kaže autorka.

U aprilu 2003. Maša je umrla od posledica infarkta, a Daša, koja je toliko čeznula za samostalnim životom, odbila je operaciju razdvajanja, možda zato što je želela da bude blizu sestre.

Odvezli su je u bolnicu i umrla je 17 sati kasnije od trovanja krvi nusproduktima Mašinog tela u raspadanju.

- Ako se izuzme njihov problematičan odnos, svašta su zajedno preživele i imale su jedna drugu. Sigurno je da su se mnogo volele - kaže novinarka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.