ZASTRAŠUJUĆE: Na Grenlandu se u jednom danu istopilo toliko vode da može prekriti Floridu! (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Jul.2021, 18:56

ZASTRAŠUJUĆE: Na Grenlandu se u jednom danu istopilo toliko vode da može prekriti Floridu! (FOTO/VIDEO)

Na Grenlandu se samo u jednom danu otopilo dovoljno količine leda da prekrije Floridu sa pet centimetara vode

Na Grenlandu se led topi zbog porasta temperature na Arktiku i količina leda koja se istopila do sada bi bila dovoljna da pokrije celu državu Floridu.

Prema Danskom meteorološkom zavodu, na Grenlandu se u utorak istopilo više od 8,5 milijardi tona površinske mase, a od nedelje ukupno 18,4 milijarde tona, piše CNN. Istraživanje je zapravo pokazalo da količina >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << leda koja se otopi sa Grenlada samo u toku jednog dana može da pokrije Floridu i to dva inča (više od pet centimetara).

Iako ukupna količina gubitka leda nije ekstremna kao 2019. godine, veća je površina ledene ploče koja se istopila.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Kriosfera, Zemlja je izgubila zapanjujućih 28 milijardi tona leda od sredine 1990-ih, od kojih je veliki deo sa Arktika, uključujući i ledenu ploču Grenlanda.

- U protekloj deceniji smo već videli da je topljenje površine na Grenlandu postalo sve ozbiljnije i nestabilnije - rekao je Tomas Slater, glaciolog sa Univerziteta u Lidsu, u Engleskoj, i objasnio da će ekstremniji događaji biti sve češći kako se atmosfera kontinuirano zagreva nad Grenlandom.

The Beauty of #Greenland #DiskoBay #NaturePhotography #Sailing 👍👏😍😍😍

Movie by Dennis Schmelz pic.twitter.com/vFNOmX81hd

— LovePower (@LovePower_page) July 26, 2021

Na Grenlandu se 2019. godine istopilo 523 milijarde tone leda u more i zbog toga je globalni nivo mora trajno porastao za 1,5 milimetara.

Dok se površina Grenlanda i dalje odmrzava, Slater je rekao da su obalni gradovi širom sveta osetljivi na poplave izazvane olujom, posebno kada se ekstremno vreme poklapa sa osekom.

A massive ice melting event is taking place in #Greenland, according to @PolarPortal

It would be enough to cover Florida in 2 inches (5 cm) of water

Not as extreme as 2019 in terms of gigatons but the melt area is a bit larger than 2 years ago.#ClimateChange #ClimateAction pic.twitter.com/Ai7RaWWebK

— World Meteorological Organization (@WMO) July 29, 2021

Očekuje se da će topljenje sa Grenlanda do kraja veka podići globalni nivo mora između dva i 10 centimerara, dodao je Slater.

Dok ljudi oslobađaju gasove sa efektom staklene bašte, zagrejana atmosfera odmrzava svež beli led koji odražava sunčevu energiju nazad u svemir, i to otkriva tamniji led ispod kojeg apsorbuje solarnu energiju i uzrokuje više topljenja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.