ZASTRAŠIVANJE I BRUTALNA REPRESIJA Američki bombarderi nisko preleteli gradove u BiH, Dodik besan: Manifestuju silu (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Maj.2023, 21:24

"ZASTRAŠIVANJE I BRUTALNA REPRESIJA" Američki bombarderi nisko preleteli gradove u BiH, Dodik besan: "Manifestuju silu" (VIDEO)

Avion B-1B je teški bombarder velikog dometa, koji od svih letelica u avijaciji može da nosi najveći konvencionalni teret navođenih i nenavođenih projektila.

Dva bombardera Vazdušnih snaga SAD "B-1B lanser" izvršila su danas niski prelet iznad gradova u BiH. Kako je ranije rečeno iz Ambasade SAD, prelet aviona je znak trajne posvećenosti SAD suverenitetu, teritorijanom integritetu i multietničkom karakteru BiH, prenela je RTRS.

- Obeležavamo trajnu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vezu između SAD i BiH. Prelet pokazuje našu posvećenost izgradnji snažnih bilateralnih odnosa i dokaz je naših zajedničkih vrednosti i ciljeva. Saradnjom i razumevanjem gradimo put ka budućnosti mira, sigurnosti i prosperiteta u regionu - saopštio je general Džejms Heker, pripadnik Vazdušnih snaga SAD i komandant američkih vazdušnih baza u Evropi, vazdušnih snaga u Africi i Zajedničke vazdušne komande NATO.

Navedeno je da su ove letelice u stanju da brzo ispuste ogromne količine preciznog i nepreciznog naoružanja protiv bilo kojeg neprijatelja, bilo gde u svetu, u bilo koje vreme.

Za Dodika je najava preleta oviһ aviona "besmislena najava za RS i njene građane" koja predstavlja zastrašivanje i brutalnu represiju i dokaz da Amerika "agresiju naziva partnerstvom".

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nijedan suvereni nadležni organ u BiH - Predsedništvo i Savet ministara, nije doneo odluku o preletu američkih aviona iznad BiH.

Dodik je u Banjaluci rekao da ministar odbrane u Savetu ministara Zukan Helez ne može da donese takvu odluku bez saglasnosti njegova dva zamenika, ističući da to onda pokazuje koliko Amerikanci poštuju teritorijalni integritet BiH.

- Amerikanci uopšte ne poštuju teritorijalni integritet BiH, već manifestuju silu i šalju nam avione koji su na Srbe bacali osiromašeni uranijum - istakao je Dodik, preneo je sajt RTRS.

On je ocenio kao licemerje obaveštenje američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija o dolasku nekih aviona kao dokaz suvereniteta i integriteta BiH.

- Mi smo ovde pod nekom vrstom kolonijalne uprave, borimo se protiv kolonijalizma kojeg u savremenom dobu oslikava činjenica da bez ikakvog prava dovedu čoveka koji se predstavlja visokim predstavnikom. Teraju nas da poštujemo odluke Ustavnog suda BiH, a taj sud je 2005. godine svojom odlukom rekao da je visoki predstavnik samo onaj koji je imenovan relevantnom odlukom Saveta bezbednosti UN - napomenuo je Dodik.

Dodik je ukazao da isti ti koji Republici Srpskoj govore da poštuje odluku Ustavnog suda BiH - ne poštuju odluku tog suda, te ne poštuju teritorijalni integritet, jer ne postoji način za sprečavanje preleta aviona.

- Avioni će preleteti, ali će ostati činjenica da ne poštuju BiH jer je doživljavaju kao zamorče kojem oni imaju pravo da stežu i dotok vazduha, dokle žele i hoće. Usput, nama, Srbima, govore kako mi to moramo da trpimo i slušamo, a ako ne budemo slušali - imaćemo sankcije, ili pojedinačne, kao što ja imam - naglasio je on.

U ponedeljak, Ministarstvo odbrane BiH dalo je saglasnost za prelet dva vojna aviona SAD preko teritorije BiH, a to se navodi u dokumentu koji je potpisao resorni ministar Helez.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.