Izvor: B92, 11.Okt.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZASEDANJE SKUPSTINE VOJVODINE

Novi Sad -- Odlukom da Novom Sadu bude vracen status glavnog grada Vojvodine, u cetvrtak je zavrsen prvi deo zasedanja pokrajinskog parlamenta. Prethodno, poslanici su izglasali smenu funkcionera Demokratske stranke Srbije Rada Marinkova sa mesta potpredsednika Izvrsnog veca Vojvodine, a formiran je i Anketni odbor koji bi trebalo da utvrdi cinjenice oko imenovanja celnih ljudi RTV Novi Sad. Anketni odbor ce ispitati i ponasanje predsednika Skupstine Nenada Canka u vezi sa zbivanjima u ovoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << medijskoj kuci, a koje je vecina poslanika ocenila kao neprimereno. Inicijativu za formiranje Anketnog odbora u ime Demokratske stranke podneo je Predrag Filipov, koji za Radio B92 kaze da "nema vise razloga da se trpe one vrste retorike i ponasanja kao u prethodnih 10 godina". "Ta retorika i to ponasanje proizvodili su razne posledice po ukupan zivot. Mislim da je vecinsko misljenje u Vojvodini da nam ne trebaju govor mrznje i ekscesne situacije koje su nas krasile prethodnih 10 godina", rekao je Filipov.

Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Emil Fejzulahi kaze da ta stranka ima razumevanja za kritike koje na racun Nenada Canka upucuje Demokratska stranka. Fejzulahi je za B92 izjavio da je Liga podrzala formiranje Anketnog odbora o Cankovom ponasanju prilikom dogadjaja u RTV Novi Sad. "Sasvim je opravdano da neko zatrazi od predsednika Skupstine da se ponasa promerenije svojoj funkciji. Nasi odnosi ce mozda doci u neku hladniju fazu, ali to nece remetiti funkcionisanje nasih odnosa na nekim drugim nivoima. Anketni odbor je formiran da bi se pokazalo sta je dovelo do toga da se ovako ubrza politicka kriza u Vojvodini", kaze Fejzulahi.

Demokratska stranka Srbije ocenila je da odluka Skupstine Vojvodine o smenjivanju Rada Marinkova sa polozaja potpredsednika pokrajinske vlade predstavlja napad na celu DSS. Nakon sto su iz protesta napustili skupstinsko zasedanje, poslanici DSS istakli su da ce se ovi dogadjaji odraziti na odnose u DOS.

Politicki analiticar Srbobran Brankovic ocenjuje da je, nakon poslednjih dogadjaja u Vojvodini, situacija u DOS dodatno usloznjena.

"Sada u DOS imamo nove podele. Nakon one na reformiste i konzervativce, primecujemo sukobe i na liniji centralizam-decentralizam i umerenost-radikalizam", izjavio je Brankovic za B92 i naveo da vladajucu koaliciju sada muci problem "trougla". "Verovatno ce se unutar tog trougla stvoriti jedna takticka koalicija protiv jednog temena tog trougla, ali ne verujem ni da ce u toj koaliciji postojati ljubav. Te koalicije ce biti takticke i menjace se od slucaja do slucaja, a to znaci da ulazimo u period politicke nepredvidljvosti. Mislim da se u ovoj situaciji treba usredsrediti na sprovodjenje sistemskih reformskih odluka i to nepotrebno komplikuje stvari". Brankovic dodaje da clanice DOS moraju postici kompromis kako bi ciljevi za koje se ova koalicija zalaze bili ostvareni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.