ZAPADNE SILE POSLALE SRAMAN ULTIMATUM VENECUELI: Ukoliko Maduro ne raspiše izbore, priznaćemo Gvaida

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jan.2019, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAPADNE SILE POSLALE SRAMAN ULTIMATUM VENECUELI: Ukoliko Maduro ne raspiše izbore, priznaćemo Gvaida

Nemačka, Francuska i Španija spremne su da priznaju Huana Gvaida za predsednika Venecuele protiv volje naroda, ukoliko Nikolas Maduro, koji je izabran kao legitimni predsednik na demokratskim izborima, ne raspiše izbore u narednih osam dana.

To su skoro istovremeno izjavili predsednik Francuske Emanuel Makron i premijer Španije Pedro Sančez, dok je nešto kasnije to saopšteno i iz kabineta nemačke kancelarke Angele Merkel.

- Narod Venecuele mora da ima mogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da slobodno bira kako će izgledati njegova budućnost. Ako izbori ne budu raspisani u narednih osam dana, mi ćemo biti spremni da priznamo Gvaida kao predsednika Venecuele kako bi se pokrenuo politički proces - napisao je Makron na Tviteru.

El pueblo venezolano debe poder decidir libremente su futuro. Sin elecciones anunciadas en 8 días, podriamos reconocer a @jguaido como « Presidente encargado » de Venezuela para implementar dicho proceso político. Trabajamos conjuntamente con nuestros aliados europeos. https://t.co/9RkwF0IamF

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) 26. јануар 2019.

U sredu su u Karakasu počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsednika Venecuele. Predsednik Parlamenta Venecuele Huan Gvaido je istog dana proglasio sebe za privremenog šefa države.

Legitimno izabrani predsednik Nikolas Maduro ima podršku Rusije, Kine, Turske, Nikaragde, Kube, Bolivije, Meksika, kao i velikog broja zemalja sveta koje poštuju međunarodno pravo i vode se politikom nemešanja u unutrašnja pitanja nezavisnih i suverenih zemalja.

Dok na drugoj strani SAD i njeni saveznici koji su već pokazali da im mešanja u unutrašnja pitanja suverenih zemalja nisu strana, kao da im je i savršeno normalno da se trude da po svaku cenu ne birajući sredstva sruše legitimno izabrane predstavnike zemalja koji im nisu po volji i koji misle svojom glavom. Ono što je SAD i njenim "satelitima" zasmetalo je to što je Venecuela zemlja sa najvećim potvrđenim rezervama nafte na svetu, prema podacima Američke agencije i zemlja koja ne želi da dozvoli da američke kompanije ekspoloatišu njihova prirodna bogatstva.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.