ZANIMLJIVOSTI SA IZBORA U HRVATSKOJ

Izvor: Kurir, 04.Dec.2011, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZANIMLJIVOSTI SA IZBORA U HRVATSKOJ

Na izborima za Hrvatski sabor mediji su izvestili i o nekoliko situacija i incidenata

ZAGREB - Na izborima za Hrvatski sabor koji se održavaju u Hrvatskoj, mediji su izvestili i o nekoliko situacija i incidenata - "pojačanju" biračima iz Srbije, navodima HDZ-a o hakerskom napadu, spornim plakatima zbog ćiriličnih natpisa i o tome kako je nekim biračima zasmetao prekriven krst na biralištu.

Mediji su javili da je više od 20 autobusa s biračima iz Srbije koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << su u subotu i danas stigli u Devetu izbornu jedinicu koja obuhvata Ličko-senjsku županiju, Zadarsku županiju, Šibensko-kninsku županiju i severni deo Splitsko-dalmatinske županije. Većina autobusa stigla je u Obrovac, Benkovac, Zadar, Knin i Gospić.

Ipak, i pored "pojačanja" iz Srbije, u toj izbornoj jedinici do 11 časova glasalo je tek 14,46 odsto birača, odnosno 57.795 od ukupno 426.431 birača.

O ratu najvećih stranaka svedoči i podatak da je Državna izborna komisija (DIK) naredila da se uklone plakati ispisani ćirilicom na kojima je štampan logo Saveza komunista Hrvatske - Stranka demokratskih promena, koji je bio korišćen na prvim višestranačkim izborima u Hrvatskoj 1990. godine uz natpis "Za miran i srećan život u suverenoj i demokratskoj Hrvatskoj, SKH Stranka demokratskih promena".

Kako je saopšteno iz DIK-a, "po tvrdnjama Socijaldemokratske partije Hrvatske, navedeni plakati postavljeni su u noći između 2. i 3. decembra u većem broju gradova i opština, pa je nakon pregleda dostavljenih fotografija plakata zaključeno da plakat predstavlja nedozvoljeno korišćenje skraćenog naziva (SDP) Socijaldemokratske partije Hrvatske - SDP, koja učestvuje na današnjim izborima, čime se birači dovode u zabludu neposredno pre samog glasanja". "Navedeno korišćenje opisanog plakata predstavlja povredu prava SDP-a u njenom predstavljanju biračima na izborima pa ih je zbog navedenog razloga potrebno ukloniti", zaključuje DIK.

Mediji takođe javljaju da je HDZ prijavio nepoznate počinioce koji su "oborili" internet stranicu stranke. Portparol MUP-a Krunoslav Borovec potvrdio je da je policija od HDZ-a primila prijavu zbog ometanja rada njihove internet stranice i da će policija sprovesti istragu u vezi s tim.

Pre izbora je više hakerskih grupacija najavilo da će napasti njihovu i stranice drugih stranaka koje tokom dana normalno rade, kao i HDZ-ovih lokalnih organizacija.

A prekriveni krst na biračkom mestu bio je uzrok incidenta na biračkom mestu u jednom društvenom domu, u opštini Kaptol u požeško-slavonskoj županiji.

Bračni par pedesetogodišnjaka vikao je na članove biračkog odbora jer im je smetalo što je krst bio prekriven. Zakonom je predviđeno da sva verska obeležja na biračkim mestima budu prekrivena.

Intervenisala je policija i supružnici koji, kako je alkotest pokazao, nisu bili pod uticajem alkohola, "popili" su prekršajnu prijavu zbog narušavanja javnog reda i mira.

Na 6.572 redovnih biračkih mesta u Hrvatskoj koja su otvorena od 7 do 19 časova glasa 3.717.523 birača koji u deset izbornih jedinica proporcionalnim načinom glasanja sa stranačkih i neovisnih lista biraju po 14 kandidata, ukupno 140 poslanika.

U XII izbornoj jedinici za nacionalne manjine na prostoru cele zemlje evidentirano je 374.800 birača koji većinskim sistemom biraju osam poslanika nacionalnih manjina, od toga tri srpska. Međutim, zakonom je određeno da pripadnik nacionalnih manjina može da se izjasni da ne glasa na manjinskoj nego na opštoj stranačkoj listi.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.