ZANIJER  PITANJE SEVARA KOSOVA VEOMA TEŠKO

Izvor: Kurir, 27.Mar.2011, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZANIJER PITANJE SEVARA KOSOVA VEOMA TEŠKO

PRIŠTINA - Šef Unmika Lamberto Zanijer izjavio je da će, kada u Briselu bude postignut dogovor Beograda i Prištine oko tehničkih pitanja, pitanje priznanja nezavisnosti Kosova "biti sve manje problematično".

Zanijer je na pitanje zašto misli da će se tako razvijati situacija, odgovorio da nije mislio na "priznavanje samo po sebi, nego na problem priznanja".

"Važno je da se tom problemu pristupi na takav način da ne utiče negativno na regionalnu i međunarodnu saradnju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kao i na odnose između Srbije i zemalja koje su priznale nezavisnost", kazao je Zanijer za Politiku.

On je ocenio da je "pitanje severa Kosova veoma teško" jer "Priština smatra to internim pitanjem i nije spremna da ga kao takvo stavi na dnevni red dijaloga".

"To je još jedno pitanje u kome samo pragmatičan pristup može da uspe. Postoji mnogo otvorenih 'tehničkih pitanja' u vezi sa severom. Prvo treba početi s tim pitanjima i onda proceniti koliko daleko napredak u ovom polju može doprineti u rešavanju većih i više političkih pitanja", rekao je Zanijer.

On je kazao da "Unmik usko sarađuje sa EU u pripremi dijaloga Beograda i Prištine".

"Mi nismo uključeni u rasprave o formatu sastanaka, ali ostajemo spremni da učestvujemo, na osnovu postignutog dogovora dveju strana kao i posrednika. Sa svoje strane, UN su jasno stavile do znanja EU da je misija na raspolaganju da prisustvuje", rekao je Zanijer.

Govoreći o tome zašto se založio za međunarodnu istragu povodom navoda iz izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji, Zanijer je kazao da "u potpunosti prepoznaje važnost insistiranja srpskog ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića da ove tvrdnje budu tretirane na način na koji su tretirani i drugi ratni zločini u regionu".

"Dakle, uslov je nezavisnost u istrazi", rekao je Zanijer navodeći da je "rekonfiguracijom Unmikove funkcije u oblasti vladavine prava u decembru 2008. isključena mogućnost da Misija preuzme vodeću ulogu u istrazi".

Na pitanje zašto njegovi prethodnici nisu ništa preduzimali tim povodom proteklih godina, Zanijer je odgovorio da "nije bilo dovoljno jakih dokaza da bi Tužilaštvo podnelo tužbu, čak ni posle posete Albaniji".

"Sada izgleda da je gospodin Marti otkrio nove dokaze, što će, kada bude obelodanjeno, omogućiti ponovno otvaranje istrage", rekao je Zanijer.

On je kazao da što se tiče zaštite svedoka, smatra da je "to pravi izazov".

"Ja nisam u poziciji da ocenjujem adekvatnost programa za zaštitu svedoka koji Euleks poseduje u svrhu ove zaista specifične i veoma izazovne istrage. U svakom slučaju, mislim da bi bilo jako važno da se bilo kojem mehanizmu, koji bude odabran da obavlja ovu istragu, dodele adekvatna sredstva za postavljanje kredibilnog programa za zaštitu svedoka", rekao je Zanijer.

Tanjug

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.