ZAMISLITE DA RADITE ONO ŠTO  VOLITE U TOKU OPERACIJE: Dok su joj operisali tumor pacijentkinja čistila masline

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jun.2020, 10:55

ZAMISLITE DA RADITE ONO ŠTO VOLITE U TOKU OPERACIJE: Dok su joj operisali tumor pacijentkinja čistila masline

Šezdesetogodišnja Italijanka je za vreme operacije tumora na mozgu čistila i pripremila masline za jedan kulinarski specijalitet.

Operacija je trajala dva i po sata, odstranjen je tumor na levoj strani mozga, a pacijentkinja je sve vreme operacije bila budna i radila, a šef medicinskog tima bolnice u Ankoni Roberto Trinjani rekao je da je operacija uspela, prenosi Ansa.

- Ova metoda nam omogućava praćenje pacijenta i funkcije mozga i pomažetokom operacije na "kalibraciju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << naše akcije" - rekao je dr Trinjani koji je rukovodio tim od 11 specijalista od neurohirurga, neuroanesteziologa, psihologa, neurofiziologa i medicinskih sestra.

Ovaj metod operacije u toku kojeg je pacijent budan i radi ono što sam izabere zove se "budan" (awake), a tim doktora Trinjanija je u poslednjih petgodina, kako izveštava Ansa, napravio oko takvih 60 operacija.

Aktivnost koju će pacijent raditi dok traje operacija bira se na osnovu dela mozga koji treba biti operisan, ali i na bazi individualnih navika pacijenta.

Tako je jedan pacijent svirao trubu, jedna žena je izabrala da gleda crtane filmove, a jedan je za vreme operacije svirao violinu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.