Izvor: B92, 07.Maj.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZALJENJE ZBOG DOGADJAJA U BANJALUCI

Najvise rukovodstvo Republike Srpske izrazilo je na sastanku u Banjaluci veliko zaljenje zbog incidenata nastalih povodom polaganja kamena temeljca za obnovu Ferhad-pasine dzamije u ovom gradu i osudilo sve oblike nasilja. U saopstenju sa sastanka navodi se da je rukovodstvo RS od MUP RS zatrazilo da sprovede istragu o incidentima u Banjaluci i identifikuje odgovorne za nerede, izazivace i potstrekace, sa bilo koje strane oni dolazili. U tekstu se navodi da se rukovodstvo RS zalaze da "svaki >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pojedinac u RS i BiH treba da ima potpunu slobodu izrazavanja svojih verskih i nacionalnih osecanja", ali da su protiv da se "dogadjajima verskog karaktera daju politicke konotacije". Istice se da davanje politickih konotacija verskim dogadjajima "podgreva medjunacionalne tenzije i umnogome usporava izgradnju poverenja u drzavi u kojoj je ne tako davno besneo medjunacionalni i verski rat". "Mi cemo i dalje biti opredjeljeni da gradimo RS u kojoj ce svi gradjani, bez obzira na naciju i veru, biti jednaki, u kojoj ce postojati vladavina prava i biti omogucen suzivot svih gradjana", stoji u saopstenju. Rukovodstvo RS je pozvalo sve strane u BiH, kao i predstavnike medjunarodne zajednice, da "svojim narednim postupcima rade na smirivanju, a ne na podizanju tenzija".

Sastanku su prisustvovali predsednik i potpredsednik RS Mirko Sarovic i Dragan Cavic, predsednik Narodne skupstine RS Dragan Kalinic, predsedavajuci Predsednistva BiH Zivko Radisic, premijer RS Mladen Ivanic, ministar unutrasnjih poslova RS Perica Bundalo i direktor Obavestajno-bezbednosne sluzbe Dobro Planojevic, javlja Srna.

MUP RS je osudilo ponasanje gradjana na skupu u Banjaluci, ocenjujuci da je ono bilo neprimereno i nezakonito. U saopstenju se navodi da MUP preuzima energicne zakonske mere prema identifikovanim izvrsiocima krivicnih dela i prekrsaja javnog reda i mira. "Takodje ce se pristupiti kritickom sagledavanju eventualnih propusta policije u obezbedjenju ovog skupa povecanog bezbednosnog rizika", istice se u saopstenju. Napominjuci da su pripadnici Centra javne bezbjednosti Banjaluka obezbedjivali prethodno najavljen skup Bosnjaka, MUP RS istice da su mere obezbedjenja planirane na osnovu raspolozivih saznanja o mogucem ugrozavanju ucesnika i narusavanja javnog reda i mira. MUP RS napominje da su o sadrzaju planiranih mera obezbedjenja blagovremeno bili upoznati i pripadnici IPTF. "Na prostoru oko objekta Islamske zajednice pre predvidjenog termina za odrzavanje skupa poceli su se okupljati gradjani. Po dolasku oko 400 Bosnjaka, medju kojima su se pojedinci veoma provokativno ponasali, zatim predstavnika Islamske verske zajednice, medjunarodne zajednice i drugih visokih licnosti doslo je do ozbiljnog narusavanja javnog reda i mira od strane grupa i pojedinaca", kaze se u saopstenju. U saopstenju se istice da su grupe i pojedinci, negodujuci, bacali kamenice, jaja i druge cvrste predmete na ucesnike skupa i kordon policije, nakon cega je deo okupljenih gradjana iz mase, koja je brojala 5.000 gradjana, probio kordon policije. MUP RS navodi da su predstavnici Islamske zajednice, medjunarodne zajednice i jedan broj prisutnih Bosnjaka, nakon probijanja kordona policije, sklonili u objekat Islamske zajednice. "Kada je postalo ocigledno da ce doci do ozbiljnijeg narusavanja javnog reda i mira, nacelnik CJB Banjaluka je, u skladu s clanom 13. Zakona o okupljanju gradjana, u prisustvu predstavnika IPTF, pozvao predstavnika organizatora skupa da skup prekine, sto je ovaj izricito odbio", saopstio je MUP RS, javlja Srna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.