ZAKON ELIMINIŠE VERU Nastavnici u Berlinu zabranili da nosi KRSTIĆ oko vrata

Izvor: Blic, 12.Apr.2017, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"ZAKON ELIMINIŠE VERU" Nastavnici u Berlinu zabranili da nosi KRSTIĆ oko vrata

Spor oko berlinskog Zakona o neutralnosti ponovo se rasplamsao nakon što je nastavnici iz multikulturalne gradske četvrti Veding zvanično zabranjeno da nosi krstić oko vrata.

O slučaju se saznalo nakon što se poverila parohijskom svešteniku Karstenu Minkneru, koji je to spomenuo na zasedanju pokrajinskog Sinoda.

Kako je rekao, žena je “veoma potištena” zbog službenog naloga.

- Stiče se utisak da Zakon o neutralnosti ima cilj da eliminiše veru >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz škole - rekao je on.

On smatra da škola između ostalog treba da nas uči poštovanju druge vere i da nastavnici ne treba da kriju svoju veru, što jednako važi za hrišćane, Jevreje i muslimane.

Za razliku od odgovarajućih zakona u drugim pokrajinama, berlinski Zakon o neutralnosti zabranjuje pripadnicima policije, nastavnicima i službenicima suda da nose verske simbole i odeću koja na upadljiv način izražava veru. Zakon je na snazi od 2005, ali je Savezni ustavni sud 2015. odlučio da paušalna "zabrana nošenja marame" u državnim školama u suprotnosti sa zakonom, te da nošenje verskih simbola treba zabraniti samo ukoliko preti konkretna opasnost po mir u školi.

Berlinski zakon je bio predmet javne rasprave 2015. godine nakon tužbe muslimanske nastavnice, koju je jedna osnovna škola u Berlinu odbila da zaposli zato što nosi maramu. Sud joj je odobrio pravo na odštetu od 8.680 evra, uz obrazloženje da samo nošenje marame ne predstavlja konkretnu opasnost.

Od kada je doneta ta sudska odluka, Evangelistička crkva smatra da je Zakon o neutralnosti neustavan i da pod hitno treba da se menja.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Nastavnici zabranili da u školi nosi krstić oko vrata

Izvor: Radio 021, 13.Apr.2017, 07:36

Spor oko berlinskog Zakona o neutralnosti ponovo se rasplamsao nakon što je nastavnici iz multikulturalne gradske četvrti Veding zvanično zabranjeno da nosi krstić oko vrata...O slučaju se saznalo nakon što se poverila parohijskom svešteniku Karstenu Minkneru, koji je to spomenuo na zasedanju...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.