Izvor: B92, 23.Dec.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAKAZANA SEDNICA VRHOVNOG SAVETA ODBRANE

Beograd -- Predsednik Vojislav Kostunica sazvao je sednicu Vrhovnog saveta odbrane za sredu 26. decembra. Kako je saopsteno iz Vojnog kabineta jugoslovenskog predsednika, na sednici koja ce biti odrzana u Beogradu, bice razmatrani projekat obezbedjenja drzavne granice, osnove unutrasnje organizacije i kadrovska resenja u Vojsci Jugoslavije, kao i zastita dokumenata sa tajnim podacima.

Mediji su prethodne nedelje intezivno spekulisali o tome kako bi bilo moguce da na narednoj sednici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vrhovnog saveta odbrane duznosti bude razresen nacelnik Generalstaba Nebojsa Pavkovic. Prema odredjenim najavama, Pavkovic bi mogao biti penzionisan. Vojni analiticari medjutim, ne mogu sa sigurnoscu da kazu da li ce Pavkovic biti smenjen ili penzionisan i da li ce se to dogoditi na sednici zakazanoj za sredu.

Komentator nedeljnika "Vreme" Filip Svarm kaze za B92 kako je moguce da je Vrhovni savet odbrane sazvan i u svetlu novih srpsko-crnogorskih razgovora. "Postoje vec dugo vremena izvesne najave da bi nacelnik generalstaba general-pukovnik Nebojsa Pvkovic prepustio svoju duznost do kraja ove godine. Zbog toga mi je razumljivo da mnogi ocekuju da je Vrhovni savet odbrane nakon dugo vremena upravo radi toga i sazvan. Opet s druge strane moguce je da je i rec o nekoj vrsti protokolarnog sastanka na kojem bi se govorilo sta je vojska uradila u proteklih godinu dana, odnosno sta je ceka a moguce da je i taj sastanak u vezi najnovijih srpsko-crnogorskih pegovora koji su upravo otpoceli", rekao je Svarm.

Iako nije mogao da precizira da li ce se smenjivanje Pavkovica dogoditi uskoro, vojni komentator Ljubodrag Stojadinovic kaze za Radio B92 da to nece biti nista neobicno, jer se vec duze vreme ocekuje. "Tesko je sad u ovoj situaciji suditi o tome da li ce Kostunica konacno da razresi duznosti Pavkovica, buduci da Vrhovni savet odbrane dosad nije funkcionisao onako kako je to ustavom predvidjeno. Naime, predsednik Crne Gore se nije preterano interesovao za funkcionisanje vojske u celini, a gospodin Milutinovic ionako nema nikakvog uticaj, tako da je sve odluke uvek donosio sam Kostunica zajedno sa Pavkovicem. Mislim da je Kostunica pod velikim pritiskom inostranstva i ako mi zelimo da na bilo koji nacin konkurisemo za bilo koju varijantu sistema evropske bezbednosti, onda je neophodno da se izvrsi ta kadrovska revizija vojske. Smena Pavkovica je neizbezna, ali tesko je verovati da to moze da bude sad, ali ako se i bude dogodilo to nece biti nista spektakularno posto je to nesto sto se vec vise od godinu ipo dana ocekuje", kaze Stojadinovic.

Stojadinovic smatra i da je predimenzionirano pitanje zastite tajnih vojnih dokumenata o cemu ce se, kako je zvanicno saopsteno, raspravljati na sednici Vrhovnog saveta odbrane. Ukoliko Jugoslavija zeli da saradjuje sa Haskim sudom, istice Stojadinovic, sva dokumenta koja mogu da osvetle neki zlocin moraju da budu dostupna haskim istraziteljima.

"Tesko je verovati da u ovom trenutku u pogledu na rat koji je vodila bivsa JNA, dakle bivsa drzava, ili rat koji je vodjen izvan granica nase drzave, da postoje one tajne koje bi mogle da ugroze ovu drzavu. Bilo kakav podatak iz dosijea bilo kog pojedinca koji je sumnjiv ili koji se nalazi na listama Haskog tribunala, ne postoji nikakva mogucnost da takav podatak moze da ugrozi bezbednost ove drzave, dakle ta dilema po mom misljenju ne postoji, postoji samo dilema hoce li drzava saradjivati sa Hagom i pod kojim uslovima, da li ce biti bezuslovno ili u skladu sa zakonom. Ako je ta saradnja nesporna onda sva ona dokumenta koja mogu da osvetle bilo ciji zlocin ili da ga negiraju neizbezno moraju da dodju pod uvid istrazitelja haskog suda", kaze Stojadinovic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.