ZAKAZANA HITNA SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI: Treće zasedanje zbog sukoba na Bliskom istoku, biće drugačija od prethodnih

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Maj.2021, 10:00

ZAKAZANA HITNA SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI: Treće zasedanje zbog sukoba na Bliskom istoku, biće drugačija od prethodnih

Kina, Norveška i Tunis inicirale su novo zasedanje

Savet bezbednosti UN-a održaće 3. sednicu u ovoj nedelji o izraelsko-palestinskim sukobima, a za razliku od prethodnih, sastanak u petak treba da bude otvoren za javnost.

Tunis, Norveška i Kina zatražile su da se u petak zakaže još jedan vanredni sastanak Saveta bezbednosti UN-a povodom pogoršanja neprijateljstava između Izraela i Palestinaca, uprkos stalnom američkom otporu da ovo telo preuzme aktivnu ulogu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u rešavanju sukoba, prenosi "Tajms of Izrael".

Na prethodnim sednicama, SAD su se suprotstavile zajedničkim izjavama SB za koje su navele da bi bile "nekorisne" za obustavljanje nasilja, a nova sednica bi trebalo da bude javna uz učešće Izraela i Palestinaca, na osnovu izjava diplomata, navodi izraelski list.

Savet je od ponedeljka već održao dve video konferencije iza zatvorenih vrata, a SAD, bliski izraelski saveznik, usprotivile su se usvajanju zajedničke deklaracije, za koju su navele da neće pomoći u smirivanju tenzija.

Prema diplomati koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman, Palestinci su lobirali da se i treći sastank SBUN održi za manje od nedelju dana, a Izrael je insistirao na tome da se Savet bezbednosti ne meša u sukob, što je zahtev sa kojim se Vašington do sada slagao.

Prema nekoliko izvora, 14 od 15 članova Saveta bilo je za usvajanje zajedničke deklaracije ranije u sredu čiji je cilj smanjenje napetosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zakazana i treća sjednica Savjeta bezbjednosti zbog Izraela i Palestine

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Maj.2021

NJUJORK - Savjet bezbjednosti UN-a održaće treću sjednicu u ovoj nedjelji o izraelsko-palestinskim sukobima, a za razliku od prethodnih, sastanak u petak treba da bude otvoren za javnost.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Treća sednica SBUN zbog sukoba Izraela i Palestine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Maj.2021, 03:23

Savet bezbednosti UN-a održaće 3. sednicu u ovoj nedelji o izraelsko-palestinskim sukobima, a za razliku od prethodnih, sastanak danas treba da bude otvoren za javnost...Tunis, Norveška i Kina zatražile su da se danas zakaže još jedan vanredni sastanak Saveta bezbednosti UN-a povodom pogoršanja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.