ZAHAROVA NIKOGA NE ZAOBILAZI: Trenutna meta - Maja Sandu Ona se više NE STIDI svojih postupaka!

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Mar.2024, 20:00

ZAHAROVA NIKOGA NE ZAOBILAZI: Trenutna meta - Maja Sandu "Ona se više NE STIDI svojih postupaka!"

Zaharova navodi da Sandu koristi vlast za političke obračune.

Pretnje zvaničnog Kišinjeva lideru moldavske autonomije Gagauzija, Evgeniji Gucul pokazuju da predsednica zemlje Maja Sandu koristi vlast za političko obračunavanje i pritisak, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Predsednica Moldavije, Maja Sandu, više se ne stidi svojih postupaka, iako svi odlično razumeju da ona koristi vlast upravo suprotno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zakonu. Odnosno, upravo kao element političkog obračuna i pritiska, a u ovom slučaju, po mom mišljenju, to je očigledno, direktnih pretnji čoveku iza kojeg ne samo što stoje glasovi birača, već i borba njenih birača, njenog biračkog tela (govorim o Gucul), koji su drugi put potvrdili, bukvalno izlazeći na ulicu, rezultat svojeg izražavanja volje - rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, pod plaštom demokratije, administracija Maje Sandu pokušava da izgradi diktaturu na svojoj teritoriji.

- Primera je mnogo, ali ono što se dešava juče i danas u Moldaviji, a mi to posmatramo već mesecima nakon dolaska Sandu (na vlast), to, po mom mišljenju, najjasnije svedoči - rekla je ona.

Zaharova je dodala da se slična situacija razvija i u baltičkim zemljama.

- Ista situacija, slična, već dugi niz godina odvija se u baltičkim zemljama. Opet su gradili demokratiju, a izgradili diktaturu. I zašto? Jer to nije demokratija, već je to ono što američki liberali i zovu američkom demokratijom. Odnosno, to je demokratija privida, ili sistem koji oni nazivaju demokratskim, a zapravo unutar postoji isključivo diktatorski, totalitarni, komandno-administrativni pokretač - objasnila je.

Ranije je portparol moldavske vlade, Danijel Vode, komentarišući sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina sa Evgenijom Gucul, izjavio da je komunikacija moldavskih opozicionara sa ruskim rukovodstvom u suprotnosti sa interesima građana Moldavije.

Istovremeno je liderku Gagauzije nazvao predstavnikom kriminalne grupe Šor.

Moldavski opozicionar Ilan Šor rekao je da Kišinjev priprema hapšenje lidera Gagauzije, Evgenije Gucul, odmah po njenom povratku iz Rusije, dok je Gucul ranije izjavila da će se vratiti u zemlju bez obzira na pritisak centralnih vlasti.

Posle izbora za šefa Gagauzije, centralne vlasti Moldavije počele su da vrše pritisak na region. Parlament Moldavije je u oktobru 2023. godine odobrio inicijativu vladajuće partije Akcija i solidarnost, prema kojoj će se povraćaji PDV-a privrednim subjektima gagauske autonomije vršiti ne iz republičkog, već iz regionalnog budžeta. Osim toga, predsednica Moldavije Maja Sandu još uvek nije potpisala ukaz kojim se Gucul odobrava za člana vlade, iako to nalaže zakonodavstvo zemlje.

Gagauzija je autonomija na jugu Moldavije koja se tradicionalno zalaže za zbližavanje sa Rusijom, dok se zvanični Kišinjev zalaže za evropske integracije.

U februaru 2014. godine je održan referendum na temu pravca u spoljnoj politici zemlje. Više od 98 odsto je glasalo za integraciju Moldavije u Carinsku uniju.

Izvor: Srbija Danas/Sputnjik

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.