ZABRINUTI SMO Kina se ne šali, simulirala napad na Tajvan - dve države na ivici sukoba?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Apr.2023, 10:31

"ZABRINUTI SMO" Kina se ne šali, simulirala napad na Tajvan - dve države na ivici sukoba?!

Tajvansko ministarstvo obrane saopštilo je u nedelju da je evidentiralo devet kineskih ratnih brodova i 58 aviona oko otoka.

Kineski borbeni avioni i ratni brodovi simulirali su napade na Tajvan dok su okruživali otok tokom drugog dana vojnih vežbi koje su pokrenute kao odgovor na sastanak tajvanske predsednice s predsednikom američkog Zastupničkog doma.

Vežbe su izazvale osudu iz Tajpeija i pozive na suzdržanost iz Vašingtona, koji je rekao da "pozorno prati >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << akcije Pekinga".

Nazvana "Zajednički mač", trodnevna operacija koja uključuje uvežbavanje opkoljavanja Tajvana trajaće do ponedeljka, saopštilo je zapovedništvo istočnog ratišta kineske Narodne oslobodilačke vojske.

- Malo sam zabrinut; lagao bih vam ako kažem da nisam - rekao je 73-godišnji Donald Ho, koji je u nedelju ujutro vežbao u parku u Taipeiju, na krajnjem severu zemlje. Još uvek sam zabrinut jer ako izbije rat, obe strane će dosta patiti - rekao je za AFP.

Tokom kineskih ratnih igara avioni, brodovi i vojnici poslani su u "pomorska područja i zračni prostor Tajvanskog tesnaca, uz severnu i južnu obalu otoka i uz istok otoka", objavila je vojska kad je pokrenula vežbe.

Izveštaj državne televizije u nedelju navodi da su vežbe "simulirale zajedničke precizne napade na ključne ciljeve na otoku Tajvanu i okolnim vodama", dodajući da su snage "održavale situaciju bliskog okruženja otoka".

U izveštaju se dalje navodi da su vazdušne snage rasporedile desetine aviona da "lete u ciljani zračni prostor", a kopnene snage su izvele vežbe za "precizne napade na više ciljeva". Tajvanska predsednica Cai Ing-wen odmah je osudila vežbe koje su usledile nakon što se u Kaliforniji sastala s predsednikom Zastupničkog doma američkog Kongresa Kevinom Mekartijem.

Obećala je saradnju sa "SAD-om i drugim zemljama istomišljenicama" suočena s "kontinuiranim autoritarnim ekspanzionizmom".

U Vašingtonu je potparol Stejt Departmenta rekao da Sjedinjene Države "konzistentno pozivaju na suzdržanost i zadržavanje statusa kvo", ali je istaknuo da SAD ima dovoljno resursa za ispunjavanje svojih sigurnosnih obveza u Aziji.

Sjedinjene Države su namerno dvosmislene u pogledu toga hoće li vojno braniti Tajvan, a desetljećima prodaju oružje Taipeiju kako bi osigurale njegovu samoodbranu.

Vežbe u ponedjeljak uključivaće gađanje bojnim streljivom uz stenovitu obalu kineske pokrajine Fujian, oko 80 kilometara južno od tajvanskih otoka Matsu i 186 kilometara od Taipeija.

- Te operacije služe kao oštro upozorenje protiv doušnika separatističkih snaga koje traže 'nezavisnost Tajvana' i spoljnih sila te protiv njihovih provokativnih aktivnosti", rekao je Shi Yin, potparol kineske vojske.

- Operacije su neophodne za očuvanje nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine." Kina smatra Tajvan, koji ima samoupravu, svojom teritorijom i obećala je da će ga jednog dana vratiti, ako bude potrebno i silom.

U subotu je uočen isti broj brodova i više od 70 zrakoplova. Ministarstvo je saopštilo da prati "kretanje kineske vojske kroz zajednički obavještajni sastav nadzora i izviđanja", dodajući da su ratni avioni otkriveni do 12 sati po lokalnom vremenu uključivali kombinaciju borbenih aviona i bombardera.

Broj ulazaka aviona u tajvansku jugozapadnu identifikacijsku zonu protivvazdušne odbrane u subotu bio je najveći zabelžen u jednom danu u ovoj godini, prema podacima koje je prikupio AFP.

- Kineska komunistička partija nastavila je provoditi vojne vežbe oko Tajvanskog tesnaca i od jutros je uzastopno poslala više skupina aviona... kao i niz brodova u to područje - reklo je ministarstvo odbrane u nedjelju.

- Vojska pomno prati situaciju radi otkrivanja relevantnih događaja i zadužila je avione, brodove i kopnene raketne sastave da u skladu s tim odgovore - dodaje se.

Vežbe su usledile nekoliko sati nakon odlaska francuskog predsednika Emanuela Makrona iz Pekinga, koji je bio u Kini kako bi pozvao svog kolegu Si Đinga da pomogne u okončanju rata u Ukrajini.

U avgustu prošle godine Kina je rasporedila ratne brodove, projektile i borbene avione oko Tajvana u najvećem demonstriranju sile u nizu godina. To se dogodilo nakon posete otoku Mekartnijeve prethodnice Nensi Pelosi otoku.

Cai se u petak vratila na Tajvan nakon što je posetila sve manji broj službenih diplomatskih saveznika u Latinskoj Americi, uz dva zaustavljanja u SAD-u koja su uključivala sastanke s Mekatnijem i drugim zastupnicima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.