ZABRANA USTAŠKOM POKLIČU ZA DOM SPREMNI: Sad je sve na hrvatskom premijeru Plenkoviću

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jun.2021, 15:49

ZABRANA USTAŠKOM POKLIČU "ZA DOM SPREMNI": Sad je sve na hrvatskom premijeru Plenkoviću

Zabrana ZDS uskoro pred hrvatskim parlamentarcima, traži se podrška Plenkovića

Predstavnici antifašista i Jevreja takođe su najavili danas da će se pre leta u hrvatskom parlamentu naći izmene zakona kojima se predviđa zabrana upotrebe ustaških simbola i pozdrava u Hrvatskoj.

Oni su to najavili danas na zagrebačkom groblju Mirogoj, gde su povodom Dana antifašističke borbe odali poštu poginulim borcima i žrtvama okupatora i domaćih izdajnika.

>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />Poštu su danas odale brojne delegacije, između ostalog i Sabora i Vlade RH, Grada Zagreba, SDP-a, Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, predsednik Koordinacije jevrejskih opština RH i Jevrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus, kao i diplomatski predstavnici ambasada Rusije, Srbije, Azerbajdžana i Kazahstana.

Predsednik SABA RH predvodio je Franjo Habulin podsetio je da je prošle godine donešen novi Zakon o spomendanima i državnim praznicima u kojem je navedeno da vlada, sabor i predsednik Hrvatske suorganizuju obeležavanje državnih praznika.

- Dan antifašističke borbe je državni praznik i ove godine vlada, nakon 30 godina, prvi put organizuje svečanost u Brezovici. Smatram da je dobro da je premijer Plenković osetio potrebu da bude u Brezovici, s obzirom da se ove godine obeležava 80. godišnjica početka antifašističke borbe i osnivanja Sisačkog partizanskog odreda kao prve oružane formacije u Hrvatskoj na početku Drugog svetskog rata - rekako je Habulin novinarima.

Tokom 30 godina samostalnosti Hrvatske nagomilalo se mnogo problema vezanih uz odnos prema antifašističkoj prošlosti Hrvatske prema učesnicima NOB-a kao i spomeničkoj baštini iz tog vremena, kao i drugim pitanjima, rekao je Habulin.

Dodao je da premijer Plenković smatra da je potrebno te procese zaustaviti i rešavati probleme koji se gomilaju, pa je dolazak u Brezovicu korak u tom pravcu.

Na pitanje o donošenju zakonskih izmjena kojima bi se konačno zabranili ustaški znakovi i pozdrav, Habulin je rekao da SABA RH i druge udruge održavaju sastanke s predstavnicima stranaka.

- Svi su oni prihvatili inicijativu o zabrani ustaške ikonografije, pa će se predlog zakona naći u Saboru. Međutim, potrebno je razgovarati s premijerom, jer ako ne bude njegove podrške, izmene zakona neće biti donesene. Bilo bi dobro kad bi HDZ omogućio njihovo usvajanje u prvoj polovini mandata nakon nedavno završenih lokalnih izbora - rekao je Habulin, preneo je portal hrvatskog nedeljnika Novosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.