ZABORAVITE NA KAFU Ove namirnice će vas lako RAZBUDITI, a jedna će vas POSEBNO OBRADOVATI

Izvor: Blic, 09.Jun.2017, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZABORAVITE NA KAFU Ove namirnice će vas lako RAZBUDITI, a jedna će vas POSEBNO OBRADOVATI

Mnogi ljudi ujutro teško ustaju i potrebno im je dosta vremena da se razbude. Većini pomogne šolja kafe, ali britanska nutricionistkinja Rijanon Lambert tvrdi da jutarnji umor možemo da savladamo konzumiranjem određenih namirnica, a njihova prednost u odnosu na kafu je što popunjavaju energetske rezerve za ceo dan.

Ukoliko ih redovno jedete, sprečavate umor, zato što one regulišu nivo šećera u krvi.

1. Jabuka

Bogata je kvercetinom, antioksidansom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji sprečava starenje ćelija i povećava izdržljivost. Osim u jabuci, ima ga u paprici, paradajzu, spanaću i kupusu.

2. Jaja

Najhranljivija namirnica na svetu je bogata proteinima. Žumance sadrži vitamine B grupe koji doprinose pretvaranju namirnica u energiju. Jaja sadrže i holin, koji takođe povećava nivo energije.

3. Magnezijum

Neophodan je ćelijama da bi funkcionisale. Brazilski orah, badem i indijski orah bogati su magnezijumom, kao i zdravim mastima i belančevinama.

4. Čokolada

Takođe povećava energiju, ali gledajte da ima što veći procent kakaoa. Kakao deluje protiv stresa i jača koncentraciju. Tamna čokolada sadrži i malo kofeina, koji dodatno povećava nivo energije.

5. Voda

Ako ste umorni i letargični, možda ste dehidrirali, što je čest simptom umora. Zbog toga unosite vodu tokom celog dana.

6. Gvožđe

Zaduženo je za transport kiseonika u organizmu. Ako ga nema dovoljno, kiseonik ne stiže do ćelija. Glavni izvor gvožđa je crveno meso.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.