ZABELEŽEN SLUČAJ AMEBE KOJA JEDE MOZAK! Čovek se zarazio preko VODE SA ČESME - ako primetite OVE simptome HITNO se javite lekaru

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Feb.2023, 19:28

ZABELEŽEN SLUČAJ AMEBE KOJA JEDE MOZAK! Čovek se zarazio preko VODE SA ČESME - ako primetite OVE simptome HITNO se javite lekaru

Infekcija se ne može preneti sa čoveka na čoveka

Jedna osoba na Floridi zaražena je amebom koja "jede mozak", saopštili su zvaničnici.

U četvrtak je Ministarstvo zdravlja na Floridi u okrugu Šarlot na jugozapadu te američke države saopštilo da se osoba verovatno zarazila kada je isprala nos vodom iz slavine.

Rečeno je da je voda iz česme u ovoj oblasti i dalje bezbedna za piće jer je ameba - jednoćelijski organizam "naegleria >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << fovleri" retka i može da zarazi ljude samo preko sinusa, prenosi Insider.

Lokalno ministarstvo zdravlje je navelo da istražuje kako je došlo do infekcije i da sarađuje sa lokalnim javnim komunalnim preduzećima kako bi izvršili sve neophodne promene.

Lokalnom stanovništvu je preporučeno da koristi samo destilovanu ili sterilisanu vodu kada prave rastvore za ispiranje sinusa i da odmah potraže medicinsku pomoć ako osete simptome oboljenja kao što su glavobolja, groznica, mučnina, dezorijentacija, povraćanje, ukočen vrat, napadi, gubitak ravnoteže ili halucinacije.

Preporučuje se i da se ljudi tokom plivanja ili kupanja čuvaju da im voda ne uđe u nos. Ovakve infekcije su retke i za 19 godina zabeležena je 31 zaraza, pokazuje registar Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Infekcije se mogu desiti kada voda koja sadrži amebu uđe kroz nos i dospe u mozak. Ovo se može desiti kada plivate ili ronite u slatkovodnim jezerima ili kada voda iz slavine koja sadrži amebu uđe u nos, na primer kada se čiste sinusi. Infekcija se ne može preneti sa osobe na osobu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.