ZA TANGO JE POTREBNO DVOJE Milatović opleo po Kurtiju pa se ustremio i na Srbe! Evo šta je sve rekao u intervju za bečki Standard

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jun.2023, 10:51

"ZA TANGO JE POTREBNO DVOJE" Milatović opleo po Kurtiju pa se ustremio i na Srbe! Evo šta je sve rekao u intervju za bečki "Standard"

Milatović je u intervjuu bečkom dneviku "Standard" osudio napad na vojnike Kfora.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović istakao je da je za smirivanje situacije na Kosovu na Metohiji potrebno da se održe novi izbori na severu i uspostavi Zajednica srpskih opština.

Milatović je u intervjuu bečkom dneviku "Standard" osudio napad na vojnike Kfora.

- Napad na vojnike Kfora je apsolutno neprihvatljiv. Uostalom, ovi vojnici su uradili >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prilično dobar posao u zaštiti dela baštine Srpske pravoslave crkve na Kosovu, koja je takođe važna spona sa narodom Crne Gore, jer su većina ljudi u Crnoj Gori i vernici srpske crkve. Da bi se situacija popravila, trebalo bi da se održe novi izbori u severnim opštinama Kosova. A Kosovo treba da uspostavi ZSO - ukazao je Milatović.

Upitan šta treba prvo da usledi, odgovorio je da najpre treba da se održe izbori na severu Kosova. Na konstataciju da je pitanje da li će Srbi na njima učestvovati, Milatović je izneo stav da bi oni trebalo da izađu na birališta.

- Trebalo bi, jer za tango je potrebno dvoje - naglasio je on.

Na pitanje da li bi Crna Gora trebalo da učestvuje u "Otvorenom Balkanu", Milatović je odgovorio:

- Ovaj deo Evrope bio je jedini bez granica pre 50 godina. Sada je jedini sa granicama. Sve naše ekonomije su međusobno povezane i korist za naše ljude bi bila da se troškovi na granicama minimiziraju.

Ukazao je da je "Otvoreni Balkan" proces, koji je rezultat veoma sporog napretka u Berlinskom procesu, započetom pre 10 godina.

- Berlinski proces je ključni element za regionalnu integraciju. Problem sa Berlinskim procesom je, međutim, što svih šest zemalja uvek moraju da se slože. I ponekad postoji problem, posebno između Kosova i Srbije. 'Otvoreni Balkan' je stoga i poruka EU. Ako postoji nešto što služi kao podsticaj da se stvari ubrzaju u okviru Berlinskog procesa, to je dobra stvar. Crna Gora je na čelu evropskih integracija i ostajemo fokusirani na agendu EU dok opuštamo i normalizujemo odnose sa susedima. Za Crnu Goru je to posebno važno sa Srbijom – kao između Austrije i Nemačke. Delimo isti jezik, delimo istu kulturu i nekada smo bili jedna država - naglasio je Milatović.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.