ZA LEKARE NEMA ODMORA: VMA je od početka epidemije u Srbiji uspešno pružala pomoć svim ne-kovid pacijentima!

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Maj.2021, 10:10

ZA LEKARE NEMA ODMORA: VMA je od početka epidemije u Srbiji uspešno pružala pomoć svim ne-kovid pacijentima!

Na VMA je od početka pandemije bilo pregledano 300.000 pacijenata, i obavljeno je više od 16.000 operacija

- Ulazili smo i radili operacije, stavljali stentove, spašavali ljudima živote, o akutnim traumama da ne govorim - kaže načelnik VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević

Vojnomedicinska akademija od početka epidemije korona virusa zbrinjava nekovid pacijente, ali su zaposleni u toj ustanovi angažovani i u vojnim kovid bolnicama u Areni i na Karaburmi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Načelnik VMA je apelovao na sve da se vakcinišu, jer ne postoji nijedan razlog da to ne učine, kao i da će time poštedeti zdravstvene radnike.

Vukosavljević je rekao rekao da se situacija u kovid sistemu vojnog zdravstva popravlja. U privremenoj bolnici u Areni nalazi se 146 pacijenata, dok se u Vojnoj bolnici na Karaburmi leči 90 pacijenata.

Dodao je da je, u poređenju sa prethodnim periodom, uočen dobar pad broja zaraženih u kovid sistemu, kada je u pitanju bolnica u Areni.

- Arena je imala oko 500, čak i preko 500 jednog trenutka, a njen kapacitet je 516, ako se ne varam, kada se popune galerije. Mi smo se nadali da do toga neće doći i nije došlo, dok Vojna bolnica Karaburma ima između 135 i 150 ležajeva, odnosno kapacitet i on je sada dvotrećinski popunjen, ali se nadamo da će biti postepeno smanjivan - naveo je pukovnik Vukosavljević.

Kako je načelnik VMA naveo, kada je bolnica u Areni prvi put primala pacijente, bila su zbrinuta 434 obolela od kovida, dok je, otkako je Arena drugi put otvorena, primljeno 4.890 pacijenata. Dodao je da je na Sajmu bilo 1.273 pacijenata, a da je na Karaburmi zbrinuto oko 2.000 pacijenata.

Podsetio je i kako je prošlog jula u Novom Pazaru napravljena laka poljska bolnica u kojoj je zbrinuto oko 400 pacijenata.

Pukovnik Vukosavljević je istakao da je VMA, koja se nalazi u nekovid sistemu, i tokom praznika radila neprestano, a da odmora nema ni danas.

- Dobar deo osoblja koji smo prekomandovali u ostale kovid ustanove samo nam je dodatno otežalo funkcionisanje Vojnomedicinske akademije, kao nekovid ustanove - istakao je načelnik VMA.

Dodao je da je tokom praznika bilo zbrinuto oko 250 pacijenata na dnevnom nivou, što su, kako je naveo, dupli kapaciteti.

- Sve su to hitna stanja. Od slepog creva i žučne kese, pa do ujeda zmije, prema tome, i toga je bilo - naveo je pukovnik Vukosavljević.

Apelovao je na građane da se pridržavaju preventivnih mera.

- Ja razumem da je kovid učinio izolaciju nečim što je neprirodno. Ja razumem i sve druge, pogotovo mlade, ali da se na žurkama koje se prave, pa neka se prave i na otvorenom, gde se navodno poštuju mere od pet i ne više prisutnih, da se međusobno u alkoholisanom stanju izbodu nožem, to zaista u ovom stanju nikom ne treba - naglasio je načelnik VMA.

Dodao je da je na VMA od početka pandemije bilo pregledano 300.000 pacijenata, a da je obavljeno preko 16.000 operacija, kao i da je centar hitne pomoći sve vreme radio u punom kapacitetu.

Pukovnik Vukosavljević je naglasio da je, zahvaljujući preventivnim merama kojih su se pridržavali od samog početka, Vojnomedicinska akademija uspela da obezbedi da kovid ne uđe u tu ustanovu i time očuvali funkcionisanje u nekovid sistemu.

Naglasio je da za hitne slučajeve nema crvene zone.

- Ulazili smo i radili operacije, stavljali stentove, spašavali ljudima živote, o akutnim traumama da ne govorim. Na neki način, saživeli smo se sa našim pacijentima i shvatili da možemo. Naravno, nije bilo lako. Naravno da je osoblje trpelo, ali to je deo našeg posla i zbog toga smo tu - kazao je pukovnik Vukosavljević.

Načelnik VMA je naveo da je vakcinacija došla kao spas i apelovao na građane Srbije i susednih zemalja da se vakcinišu i da nema nijednog razloga da se neko ne vakciniše.

- Time ćete sebe zaštititi i nas ćete poštedeti, koji vodimo računa o vašem zdravlju - poručio je pukovnik.

Kako je naveo, na VMA vakcinisano je 1.640 zaposlenih, a oko 800 je bilo zaraženo u lakšem ili srednje teškom obliku, što daje imunizaciju od oko 80 odsto u toj ustanovi.

"Ne blede slike iz Novog Pazara"

Pukovnik Vukosavljević je istakao da ne blede slike iz Novog Pazara, u kojem je prošlog leta za manje od 24 sata montirana poljska kovid bolnica na ledini.

- To je nešto što meni ne bledi, uz milion drugih teških odluka, koje smo donosili zajednički, i ja sâm, komandujući i rukovodeći jednim velikim sistemom kao što je Vojnomedicinska akademija unazad 14 meseci - rekao je načelnik VMA.

Poručio je da ga je epidemija naučila zajedništvu i da su direktori svih zdravstvenih ustanova u Srbiji sada kao braća i sestre.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

"ZA HITNE SLUČAJEVE NEMA CRVENE ZONE" Od početka epidemije na VMA zbrinuto više od 300.000 nekovid pacijenata

Izvor: Blic, 04.Maj.2021

Vojnomedicinska akademija od početka epidemije korona virusa zbrinjava nekovid pacijente, ali su zaposleni u toj ustanovi angažovani i u vojnim kovid bolnicama u Areni i na Karaburmi. Načelnik VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević je apelovao na sve da se vakcinišu, jer ne postoji nijedan...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.