ZA KORONU SU KRIVI I KINA I SZO: Stiglo saopštenje - otkriveno ko je odgovoran za pandemiju

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jan.2021, 23:30

ZA KORONU SU KRIVI I KINA I SZO: Stiglo saopštenje - "otkriveno" ko je odgovoran za pandemiju

Nezavisni odbor saopštio je da su kineski zvaničnici u januaru 2020. mogli rigoroznije da primene mere javnog zdravlja

da bi suzbili početno izbijanje kovida19.

On je kritikovao Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) zbog toga što nije proglasila međunarodnu vanrednu situaciju do 30. januara.

Stručnjaci koji preispituju globalno postupanje sa pandemijom, predvođeni bivšom novozelandskom premijerkom Helen Klark i bivšom liberijskom predsednicom Elen >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Džonson Sirlif, pozvali su na reforme agencije Ujedinjenih nacija sa sedištem u Ženevi.

Njihov privremeni izveštaj objavljen je nekoliko sati nakon što je glavni stručnjak SZO za vanredne situacije Majk Rajan rekao da se očekuje da će globalna smrtnost od kovida 19 dostići 100.000 nedeljno "vrlo brzo".

- Ono što je Odboru jasno je da su lokalne i nacionalne zdravstvene vlasti u Kini u januaru mogle snažnije da primene mere javnog zdravlja - navodi se u izveštaju, gde se govori o početnom izbijanju nove bolesti u centralnom gradu Vuhanu, u provinciji Hubej.

Kako su se pojavili dokazi o prenosu sa čoveka na čoveka, "u previše zemalja je ovaj signal ignorisan", dodaje se.

Konkretno, postavilo se pitanje zašto se Komitet za hitne slučajeve SZO nije sastao do treće nedelje januara i nije proglasio međunarodnu vanrednu situaciju do drugog sastanka 30. januara 2020.

- Iako se termin pandemija ne koristi niti definiše Međunarodnim zdravstvenim propisima (2005.), njegova upotreba služi da usmeri pažnju na težinu zdravstvenog događaja. SZO je taj izraz upotrebila tek 11. marta - navodi se u izveštaju.

- Globalni sistem upozorenja o pandemiji nije pogodan za svoju svrhu. Svetska zdravstvena organizacija je ovlašćena da obavi taj posao - kaže se.

Panel je pozvao na "globalno resetovanje" i rekao da će dati preporuke u konačnom izveštaju ministrima zdravlja iz 194 države članice SZO u maju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.