ZA GODIŠNJI IZ SNOVA Ovo je 12 najlepših hotela na svetu

Izvor: Blic, 30.Okt.2015, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZA GODIŠNJI IZ SNOVA Ovo je 12 najlepših hotela na svetu

Na Svetskom festivalu arhitekture u novembru će proglasiti najlepše građevine, a među njima se bira i najbolji hotel. U raznim kategorijama takmiči se 338 objekata

Kineski tim O-office Architects u Shenzhenu je renovirao objekt koji je služio kao zajednička spavaonica jedne od bivših fabrika pa su je pretvorili u moderan hotel.

Hotel u Monte Carlu delo je poznatog tima Foster i partneri, a dovršen je prošle godine. Trebao bi da služi kao središnje mesto nove >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << luke, a za energiju se oslanja na obnovljive izvore poput solarnih panela, a za hlađenje koristi morsku vodu.

Ulrichshof (noa* - network of architecture) je porodični resort u bavarskom Rimbachu koji je nastao na temeljima nekadašnje farme. Na projektu su radili arhitekti, dizajneri, psiholozi, lovci, dizajneri tekstila, ali i stručnjaci za rasvetu.

Thermal Spa Hotel u turskom Eskişehiru je delo arhitektosnkog studija GAD. Izgrađen je 2013. godine, a osim što su finalisti ovog takmičenja, već su za njega dobili dve nagrade.

St Regis je luksuzni hotel s 5 zvezdica u Istanbulu koji je izgrađen ove godine, ali arhitekti su se u dizajnu zgrade vodili okolinom. Utisak sa spoljnog dela zgrade nastavlja se i u unutrašnjosti, a kao nadahnuće je poslužio početak 20. veka.

Sandibe Okavango luksuzna je safari koliba u delti reke Okavango u Bocvani, a u izgradnji su Nicholas Plewman i njegov tim bili ograničeni gradnjom na zaštićenom području. Ipak, oni su to okrenuli u svoju korist i celu održivu kolibu napravili u skladu s prirodom, pa tako objekt izgleda kao da je tamo oduvek.

Olive Grove studija Pattersons nalazi se na novozelandskom Južnom ostrvu, a celi objekat je u šumi maslina izgrađen kako bi se maksimalno iskoristio prirodni položaj. Tako nagib krova prati liniju tla, a cela zgrada okrenuta je prema sunčanoj strani, ali i boljem pogledu.

Öijared Hotel u švedskoj Flodi izgrađen je prošle godine, a izgradio ga je studio Kjellgren Kaminsky. Hotel vijuga među stablima istoimene šume, a dizajnom svog fronta stapa se s okolinom u kojoj su ga izgradili.

Maxx Royal Kemer Hotel delo je studija Baraka i nalazi se u gradu Kirişu u turskoj Antalyji, a njegovih 150.000 kvadrata deluje poput pregrade između razvijenog kraja i prirode. Nalazi se na strmoj padini, a osim dve uvale, okružuje ga i gusta šuma.

Lanserhof Tegernsee medicinski je spa centar koji se nalazi u bavarskom Mariensteinu i otvoren je prošle godine. Studio ingenhoven navodi kako je njegovih 70 soba i apartmana dizajnirano kako bi bili prostrani i idealan odabir za mir i privatnost.

G Hotel Kelawai u malezijskom Penangu delo je arhitekata K2LD, koji su si postavili za misiju da naprave moderan hotel koji će biti uzbudljiv, a da ne budu opterećeni trendom korišćenja lokalnih materijala i tradicija. Korišćenjem modernog nameštaja s umetninama koje su naručili od lokalnih majstora posebno za hotel, hteli su da pokažu da lokalni i moderni uticaji mogu koegzistirati i biti zanimljivi.

House Edison nudi 30 soba sa zajedničkim prostorom poput dnevnog boravka i kuhinje i nalazi se kod Univerziteta McGill u Montrealu. Dizajnirao ju je studio KANVA, a arhitekti su koristili kadrove iz filma koji je 1901. snimio Thomas Edison.

Metodom foto graviranja na betonske ploče tako su preslikali scene koje prikazuju vatrogasce. Na tom području je inače bila kuća koja je uništena u požaru početkom 20. veka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.