Z. Dolovac: Srbija slomila kriminal

Izvor: B92, 07.Mar.2012, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Z. Dolovac: Srbija slomila kriminal

Beograd -- Srbija je u najvećoj meri slomila organizovani kriminal, ali tek predstoji žestoka borba protiv korupcije, kaže republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac.

Ona smatra da je pravosuđe Srbije u potpunosti spremno za unapređenja koja u daljim evropskim integracijama zahteva Poglavlje 23, koje se odnosi na pravosuđe i vladavinu prava.

Na pitanje da li je pravosuđe pod političkim uticajem i može li se obračunati s korupcijom, tužiteljka Dolovac je, u intervjuu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za sutrašnji broj "Novog magazina", kazala da je Srbija u najvećoj meri slomila organizovani kriminal, ali da tek predstoji "žestoka borba protiv korupcije, a to je upravo povezanost kriminalnih mreža sa državnim organima".

"Više puta sam rekla da tu nema kalkulacije i koliko god da neko želi da utiče na tužilački ili sudijski rad, sigurna sam da ti pokušaji neće proći. Korupcija u pravosuđu je danas na najmanjoj meri u novijoj istoriji. A ako i postoji korupcija u pravosuđu, nisu nam krivi političari, već mi sami. Ne može časnog nosioca pravosudne funkcije nijedna politika naterati da bude korumpiran", rekla je tužiteljka.

Zagorka Dolovac je dodala da su predmeti poput Kolubare, nabavke vakcina i drugi u kojima ima "poznatih imena", razrešeni, da su optužnice stupile na pravnu snagu u najvećem broju slučajeva, a da su negde istrage pri kraju.

"Novi Zakonik o krivičnom postupku daje nadu da će postupci biti efikasni, jer pravda koja je spora prestaje da bude pravda", rekla je ona i naglasila da Srbija želi da primenjuje evropske standarde, jer su "dobri za nas, a ne zato što nas neko na to tera".

"I u zemljama koje su daleko brže ušle u EU stanje u pravosuđu slično je ili gore nego što je u Srbiji. Još se borimo sa reliktima prošlosti, s početnim stanjem koje je sudije i tužioce devedesetih potpuno degradiralo, sa umornim sistemom koji se naslanjao na politiku, a ne na struku, sa vremenom kada je standard bio da se politički neistomišljenik ili novinar koji traga za istinom uhapsi ili ubije", rekla je tužiteljka Dolovac.

Republička tužiteljka je ponovila da je rešavanje ubistava novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića prioritet i da novinari koji su ubijeni zato što su bili hrabriji od drugih ne smeju biti zaboravljeni.

"U nekim od ovih predmeta ima velikih pomaka, ali u nekim slučajevima smo još na početku. Ono što garantujem jeste da mi danas činimo sve što možemo, sve ono što u momentu i po izvršenju ovih krivičnih dela nije učinjeno,i da nećemo stati, niti se zadovoljiti odgovorima da predmeti ubistva novinara nisu rešeni. Svaki od ovih predmeta ima neku specifičnost, a tragovi vode do najmračnijih dubina režima devedesetih", navela je Zagorka Dolovac.

Put droge praćen godinu dana

Govoreći o poslednjim hapšenjima na tržištu narkotika, tužiteljka Dolovac je objasnila da su Tužilaštvo za organizovani kriminal i BIA pratili godinu dana kriminalnu grupu Novosađanina Miće Nikolića, koja je snabdevala domaće tržište narkotika, najviše Novi Sad, ali i druge gradove u Srbiji.

Tužiteljka Dolovac je navela da je zemlja porekla droge Albanija, da je tranzit išao preko Kosova, a da je zaplenjeno više od 85 kilograma skanka, pronađena znatna količina oružja i municije i uhapšeno deset lica.

Povodom teške saobraćajne nesreće u kojoj su stradale dve sestre, a od posledica preminula još jedna devojka, i vozača koji nije odmah zadržan u pritvoru, tužiteljka Dolovac je rekla da je, čim je dobila informaciju da nije zadržan, njena obaveza bila da izda nalog da se on uhapsi.

"Kao državni tužilac preduzimaću sve mere da oni u okviru tužilaštva koji su učinili propuste budu i sankcionisani shodno zakonu", rekla je republička tužiteljka Dolovac i naglasila da je nedopustivo što vozač odmah nije lišen slobode.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.